8. Amenajare spaţii verzi/alei/drumuri
Durate de desfășurare:
-    Amenajare spaţii verzi – 24 luni
-    Amenajare Alei/drumuri - toată durata proiectului

Accesul carosabil şi pietonal în cetate se va face prin partea de Vest dinspre strada Clujului respectiv D.N.1 (E60). În această zonă se propun două parcaje subterane. Accesul secundar este dinspre strada Clujului, respectiv strada Dobrogeanu Gherea prin poarta de Est.

Curtea interioară se va amenaja cu profile transversale tip, cu pavaj din piatră naturală (piatră cubică, fasonată, calupuri mici şi mijlocii din granit, piatră de râu) montat în pat de nisip, cu pante minime pentru dirijarea apelor pluviale spre scurgere a reţelei de canalizare pluvială. Se propune scoaterea circulaţiei auto din Cetate. Aleile principale vor fi ocazional carosabile (şantier, aprovizionare). Se va realiza un pietonal major la nivel (în perspectivă cu circulaţia auto subterană) care prin ocolirea Catedralei Ortodoxe şi refacerea podului pietonal va permite accesul la nivel, deasupra şanţului Cetăţii.

Spaţiile verzi vor fi tratate simplu doar cu peluze de iarbă şi mici spaţii înverzite în jurul copacilor existenţi şi păstraţi. Vor exista şi spaţii plantate, bănci şi stâlpi de iluminat. În această activitate sunt cuprinse și costurile Activității numărul 4, deoarece, conform legislației din domeniu în vigoare, descărcarea de sarcină arheologică va fi efectuată odată cu execuția lucrărilor de restaurare sau de amenajare a terenului dintre clădiri ca spații publice, pentru readucerea la cota originală de călcare și pentru introducerea sau modernizarea utilităților, după caz.
 
Panorame 3D - Cetatea OradeaGalerie Foto Cetatea Oradea