Cetatea Oradea
Artă decorativă din secolul XIX - Picturi murale restaurate în Cetate
În timpul lucrărilor efectuate la Corpul I al Cetăţii Oradea, au fost identificate mai multe picturi murale decorative, realizate cu şablonul, care datează de la jumătatea secolului al XIX-lea. Acestea vor fi restaurate în perioada următoare. Specialiştii istorici de artă susţin că, din nefericire pentru Oradea şi judeţul Bihor, ele nu s-au păstrat decât în Cetatea Oradea, în Corpul I, viitorul Consorţiu Cultural.

 

Sursa: crisana.ro

 
RESTAURAREA PICTURILOR MURALE DIN CORPUL I AL CETĂŢII ORADEA
În şapte dintre sălile etajului şi în trei încăperi de la parterul Corpului I din Cetatea Oradea, cercetările de parament au identificat picturi murale decorative, realizate cu şablonul. Ele a fost executate, conform evaluării specialiştilor, undeva pe la jumătatea secolului al XIX-lea. În unele cazuri au fost surprinse straturi succesive decorate cu benzi şi cu motive florale şi geometrice repetitive, ce sunt cu siguranţă mai vechi.

 

Sursa: www.oradea.ro

 
Lucrări complementare la Cetatea Oradea, finanțate de Primărie
Chiar dacă aproape toate lucrările la Cetatea Oradea sunt finanțate din bani europeni, există și o parte a acestora care nu au putut fi cuprinse în proiecte. În această situație se află corpul J și Poarta de vest a cetății, pe care Consiliul Local a decis să le reabiliteze din fonduri proprii.

Sursa: www.oradeapress.ro

 
Corpul J şi Poarta de Vest, din Cetatea Oradea, vor fi renovate cu bani de la Primărie
Cetatea Oradea se află în plin proces de renovare, după ce Prămăria a câştigat un proiect de peste 20 de milionae de euro. În prima parte, care are termen de finalizare în 2013 se investesc aproape 8 milioane de euro, dar cum în aceste lucrări nu era cuprins şi corpul J şi Poarta de Vest, Administraţia Imobiliară Oradea a cerut bani Primăriei, consilierii locali dându-şi acordul în cadrul şedinţei de vineri.

 

Sursa: www.adevarul.ro

 

 
Cetatea Oradea se pregăteşte de sărbătoare, renăscută pe jumătate

Lucrările din Cetatea Oradea au ajuns la jumătate de drum, termenul de predare a lucrărilor angajate în prima etapă de revitalizare expirând peste alţi trei ani. În acest timp care s-a scurs, Cetatea medievală pare să ascundă multe secrete.

Sursa: www.crisana.ro

 
Misterele Cetăţii: Mesajul secret al alegoriei din Sala cu Grifoni

Misterul stucaturilor (ornamente arhitectonice în relief pentru interiorul clădirilor) din Sala cu Grifoni, cea mai frumoasă încăpere din incinta Cetăţii, a fost dezlegat.

Sursa: www.ebihoreanul.ro


 
Cetatea Oradea – încă 3 ani de șantier

Reabilitarea Cetății Oradea în vederea includerii ei în circuitul turistic a ajuns la jumătatea drumului. Miercuri, 4 iulie, cu două zile înainte de debutul ediției din 2012 a Serbărilor Cetății, managerul de proiect Dumitru Sim de la Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) a făcut o prezentare a stadiului actual al investiției derulate prin Programul Operațional Regional.

Sursa: www.bihorstiri.ro

 
REABILITAREA CETĂŢII ORADEA, LA JUMĂTATEA DRUMULUI

În cadrul conferinţei de presă de azi, 4 iulie 2012, viceprimarul Mircea Mălan şi Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primăria Oradea au prezentat stadiul lucrărilor din Cetatea Oradea.

Sursa: www.oradea.ro PDF

 
O nouă descoperire de importanţă istorică în Cetatea Oradea

Odată cu lucrările de reabilitare și restaurare a Cetății Oradea se realizează și săpături arheologice, care au scos recent la iveală o piatră funerară în interiorul capelei gotice în curs de cercetare. Piesa a fost descoperită sub zidăria estică a intrării în subsolul Corpului A, viitorul Muzeu al Cetății, la 2,5 m adâncime față de nivelul actual de călcare, așezată pe direcția Est – Vest.

Sursa: www.cristv.ro

 
ORADEA. Mormânt din secolul al XV-lea, descoperit pe șantier

O descoperire arheologică a fost făcută din întâmplare în cetatea Oradea. Muncitorii care lucrau la consolidarea unui corp de clădire au dat peste o piatră funerară grea de o tonă, aşezată pe mormântul unui nobil din secolul al XV-lea.

Sursa: www.digi24.ro

 
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Pagina 3 din 18
Panorame 3D - Cetatea OradeaGalerie Foto Cetatea Oradea