Trimite unui prieten

Clădirea Primăriei Oradea va fi reabilitată și va deveni atracție turistică

Marti , 26 Iunie 2018, 15:43

Exportă PDF - Clădirea Primăriei Oradea va fi reabilitată și va deveni atracție turistică Tipărește pagina - Clădirea Primăriei Oradea va fi reabilitată și va deveni atracție turistică Trimite unui prieten - Clădirea Primăriei Oradea va fi reabilitată și va deveni atracție turistică
Clădirea Primăriei Oradea va fi reabilitată și va deveni atracție turistică

Primarul Ilie Bolojan a prezentat marți, 26 iunie, într-o conferință de presă, unul dintre proiectele importante care se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de joi: proiectul de reabilitare a clădirii Primăriei Oradea.

"S-au parcurs primele două etape: realizarea studiului de fezabilitate și realizarea proiectului tehnic. După aprobarea în ședința de Consiliu Local, urmează să desfășurăm procedura de licitație. Durata estimată a lucrăruilor de reabilitare atât în interior, cât și în exterior este de 2 ani de zile , iar valoarea lucrărilor este estimată la 19,5 milioane lei. Conceptul pe care îl urmărim este ca primăria, în afară de a fi unul din punctele importante de rezolvare a problemelor orădenilor, alături de celelalte servicii comunitare, să fie și un punct de destinație turistică având o destinație mixtă: partea din față să aibă o destinație turistică de tip muzeu, dar și de evenimente, căsătorii etc., iar parterul și partea din spate a clădirii primăriei să fie destinată cetățenilor, sala de lucru cu publicul - Piramida urmând să își mențină actuala destinație", a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței.

Clădirea primăriei este un monument istoric reprezentativ pentru zestrea arhitecturală a orașului, aceasta regăsindu-se în Lista monumentelor istorice și făcând parte din monumentul istoric Ansamblul Urban "Centrul Istoric Oradea".

Prin acest proiect de reabilitare se dorește punerea în valoare a clădirii pentru a deveni un punct de atracție turistică bine definit prin realizarea unui circuit turistic în următoarele spații publice ale clădirii: accesul principal în primărie dinspre Piața Unirii, scara de onoare în trei rampe, coridorul principal de la etajul I, Sala Mare "Traian Moșoiu", Sala Mică "Rimler Károly" și antecamera acesteia, actualul birou al consilierilor primarului.

Pentru realizarea acestui circuit turistic se vor executa următoarele lucrări: amenajarea unor spații din cadrul primăriei (aripa dinspre Piața Unirii) cu destinație turistică;  readucerea la forma inițială a sălii de consiliu Traian Moșoiu (incluzând reamenajarea în formă de amfiteatru-semicerc a mobilierului) și consolidarea acoperișului acesteia; readucerea la forma inițială (dinaintea bombardamentului)  a acoperișului clădirii -  aripa dinspre Piața Unirii, partea centrală și aripile laterale, precum și realizarea de reparații la întreg acoperișul clădirii, reabilitarea fațadelor exterioare și interioare, inclusiv a Turnului Primăriei.

În continuare, arhitectul Pafka Ernest - reprezentantul firmei de proiectare S.C Pro-Arh S.R.L., a prezentat documentele și fotografiile de epocă care au stat la baza proiectului de reabilitare a clădirii primăriei. Astfel, acesta a prezentat imagini cu proiectul de concurs din anul 1895 al arh. Rimanoczy Kalman jr., apoi primul proiect al arhitectului Rimanoczy Kalman jr. realizat conform recomandărilor juriului, imagini din anul 1903 din timpul construcției primărie, imagini din 1904 cu proiectul final realizat de Rimanoczy Kalman jr. (construcția a durat 2 ani, începând la 26 februarie 1902), alte imagini de la manifestațiile de la 1 mai 1945 când clădirea primăriei apare fără acoperiș, deoarece acesta a ars în timpul unui bombardament, imagini cu sala mare amenajată ca amfiteatru.

Imobilul Primăriei Oradea se întinde pe o suprafață de teren de 5508 mp. Clădirea este formată din demisol, parter, două etaje și un turn al orologiului. Suprafața construită a clădirii este de 3605,30 mp, iar cea desfășurată de 13.530,50 mp. Suprafața curților interioare este de 1137,40 mp, iar a terenului exterior clădirii este de 765,30 mp.

În ceea ce privește momentul începerii lucrărilor de reabilitare, primarul Ilie Bolojan a precizat: "După organizarea licitației, dacă totul va fi bine și procedura va decuge fără probleme, lucrările vor începe în această toamnă sau cel târziu în primăvară".

În atașament găsiți o prezentare a proiectului de reabilitare.

 

 

 

Galeria foto - Clădirea Primăriei Oradea va fi reabilitată și va deveni atracție turistică

Fișiere - Clădirea Primăriei Oradea va fi reabilitată și va deveni atracție turistică

Sectie de votare
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei