Trimite unui prieten

Expoziție în Muzeul Cetății și Orașului Oradea: Arta restaurării

Marti , 20 Iunie 2017, 11:29

Exportă PDF - Expoziție în Muzeul Cetății și Orașului Oradea: Arta restaurării Tipărește pagina - Expoziție în Muzeul Cetății și Orașului Oradea: Arta restaurării Trimite unui prieten - Expoziție în Muzeul Cetății și Orașului Oradea: Arta restaurării
Expoziție în Muzeul Cetății și Orașului Oradea: Arta restaurării

În perioada 22 iunie-25 august 2017, Muzeul Cetății și Orașului Oradea va fi gazda Salonului Interjudețean de Restaurare intitulat: Arta restaurării.

Expoziția itinerantă cuprinde peste 30 de piese de patrimoniu restaurate de specialiști în domeniul restaurării și conservării patrimoniului cultural mobil de la Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Muzeul Cetății și Orașului Oradea.

Vernisajul expoziției „Arta Restaurării" va avea loc în data de 22 iunie 2017, ora 13.00, în Palatul Princiar, etajul I, bastionul A-B, Muzeul Cetății și Orașului Oradea.

Majoritatea obiectelor expuse sunt proprietatea muzeelor partenere în organizarea acestei expoziții, dar sunt și obiecte care aparțin unor colecționari privați.

Exponatele sunt însoțite de postere care cuprind informații privind procesul de restaurare-conservare a bunurilor culturale expuse.

Printre acestea se numără vase ceramice din epoca bronzului; un tezaur de vase dacice, arme și accesorii de luptă, manuscrise și cărți vechi, accesorii vestimentare, icoane pe lemn și sticlă și machete statuare.

Expoziţia ilustrează aspectele specifice profesiei de restaurator și conservator, mai puţin cunoscute publicului larg, demers prin care ne propunem să prezentăm publicului responsabilitatea pe care o au restauratorii și conservatorii faţă de bunurile culturale de patrimoniu național și internațional, ei fiind cei care datorită muncii și pasiunii lor salvează artefacte ale trecutului.  

Cunoscutul istoric și critic de artă Cesare Brandi afirmă că restaurarea „constituie momentul metodologic al recunoașterii operei de artă, în consistența sa fizică și în dubla sa polaritate, estetică și istorică, în vederea transmiterii ei în viitor".

 

 

Donatii spitale
Sectie de votare
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
ROHU 421