Trimite unui prieten

Expoziție la Muzeul Orașului Oradea: „Un veac de feminitate”

Marti , 19 Noiembrie 2019, 9:51

Exportă PDF - Expoziție la Muzeul Orașului Oradea: „Un veac de feminitate” Tipărește pagina - Expoziție la Muzeul Orașului Oradea: „Un veac de feminitate” Trimite unui prieten - Expoziție la Muzeul Orașului Oradea: „Un veac de feminitate”
Expoziție la Muzeul Orașului Oradea: „Un veac de feminitate”

În premieră, la Muzeul Orașului Oradea, vor putea fi admirate piese vestimentare specifice perioadei Belle Epoque, ce au aparținut Ottiliei Michail-Oteteleșanu, pictoriță a Casei Regale și protejata - pe linie artistică -  a Reginei Elisabeta.

Expoziția „Un veac de Feminitate" creează contextul întoarcerii într-un timp istoric în care designul, atenția pentru detaliu, stilul, rafinamentul și-au pus amprenta asupra pieselor vestimentare și accesoriilor. Toate exponatele provin din colecția Iulia Gorneanu, sunt piese originale din perioada 1850-1950, cu excepția unora catalogate ca aparținând primei jumătăți a secolului XIX. Expoziția prezintă pălării, poșete, umbreluțe de soare, vestimentație, bijuterii, podoabe, ceasuri, evantaie, sticluțe de parfum, carnețele de bal, dantelă, fotografii, reviste de modă, reprezentative pentru epoca în care au fost create.

Totodată, expoziția va include o secțiune intitulată „Rafinament și intimitate în Belle Epoque și Interbelic", în care vor fi expuse, în premieră, piese de lenjerie. Idealul de frumusețe a experimentat schimbări majore de-a lungul timpului, oscilând uneori între extreme de la o epocă la alta și conducând la ceea ce astăzi lenjeria încununează cu succes: celebrarea feminității. Creată inițial pentru remodelarea trupului în spiritul esteticii vremii, de la corsete restrictive și până la dantele elaborate ce decorau lenjeria doamnelor din perioada Belle Epoque, acest tip de vestimentație - devenit obiect muzeal - continuă să inspire designeri și case de modă. Exponatele din această secțiune a expoziției provin din România, pe câteva piese ce au aparținut unei doamne din înalta societate putându-se admira broderii tradiționale realizate cu fir de mătase, ajururi și cusături inspirate de cele tradiționale. Colecția ilustrează perioada 1890-1930.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 19 noiembrie 2019, ora 17.00, la Muzeul Orașului Oradea. 

 

 

Donatii spitale
Sectie de votare
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2