Trimite unui prieten

Festivalul Toamna Orădeană te invită să descoperi cetatea renăscută

Vineri , 25 Septembrie 2015, 14:55

Exportă PDF - Festivalul Toamna Orădeană te invită să descoperi cetatea renăscută Tipărește pagina - Festivalul Toamna Orădeană te invită să descoperi cetatea renăscută Trimite unui prieten - Festivalul Toamna Orădeană te invită să descoperi cetatea renăscută
Festivalul Toamna Orădeană te invită să descoperi cetatea renăscută

Viceprimarul Huszar Istvan, citymanagerul Eduard Florea împreună cu directorul Mircea Oaie, de la Direcția Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea, au susținut azi, 25 septembrie, o conferință de presă în care au anunțat evenimentele pregătite în acest an de municipalitate pentru "Festivalul Toamna Orădeană".

"În acest an festivalul va începe în data de 2 octombrie și se va încheia la 12 octombrie, perioadă în care vor fi organizate diferite evenimente artistice, culturale sau sportive. Toate acestea au fost gândite în așa fel încât să corespundă cât mai multor categorii de vârstă, tuturor cerințelor", a spus viceprimarul Huszar Istvan.

O noutate a Festivalului o reprezintă în acest an faptul că evenimentele se vor desfășura în Cetatea Oradea. „Vom da startul deschiderii acestui monument istoric. Dorim ca Festivalul Toamna Orădeană să fie un festival foarte spectaculos, vom avea păpuși uriașe din orașul înfrățit Szekesfehervar, o expoziție despre Cetatea Oradea datorită colaborării foarte bune cu Muzeul Țării Crișurilor, expoziție ce va putea fi admirată aproximativ jumătate de an, concerte și spectacole în aer liber, proiecții 3D și multe alte evenimente interesante", a spus viceprimarul Huszar.

Legat de bugetul festivalului, citymanagerul Eduard Florea a menționat că, din punct de vedere economic, ediția din acest an a festivalului este un succes, deoarece pe lângă fondurile alocate din bugetul local, o serie de sponsori s-au arătat interesați de acest eveniment și, prin intermediul unor parteneriate cu diferiţi prestatori de servicii, Festivalul Toamnei Orădene primește o calitate deosebită.

Eduard Florea a menționat că bugetul total al festivalului, care include sponsorizările şi încasările estimate de la comercianţi, ar ajunge până la suma de 1.000.000 lei.

Conform prezentării făcute de către dl Mircea Oaie, Festivalul Toamna Orădeană începe în data de 2 octombrie, la ora 16, cu defilarea pe traseul: platoul din fața Teatrului Regina Maria - Pietonală - Bd. Magheru - Cetatea Oradea (intrarea se va face pe noul pod din lemn din fața Cetății), urmând ca după festivitatea de deschidere să aibă loc expoziția de păpuși uriașe din Szekesfehervar.

Diversitate de programe în cetatea renovată

O bună parte a evenimentelor Toamnei Orădene sunt dedicate Cetăţii Oradea, care a primit o haină nouă în urma lucrărilor de reabilitare din ultimii ani. Orădenii sunt invitaţi să descopere noile spaţii renovate din interiorul cetăţii, cu ajutorul unor tururi ghidate, cu explicaţii în limbile română şi maghiară. În cadrul Zilelor Cetăţii, vor putea fi vizitate expoziţii de arme şi armuri, de obiecte meşteşugăreşti, proiecţii de film cu istoria cetăţii, precum şi o expoziţie de cărţi poştale vechi cu Oradea. Spectacole de dansuri medievale şi renascentiste, demonstraţii de lupte, concerte şi chiar teatru medieval vor completa programul dedicat cetăţii.

Evenimentele primului weekend (2-4 octombrie) se vor desfășura în Cetatea Oradea, unde iubitorii de muzică pop şi rock vor putea să îi vadă pe Celelalte Cuvinte, Bordo Sarkany, N.O.R., Fire Dream, Pasărea Rock Simfonic, One, Joe Balogh & Jazz Today, Cristina Kiseleff și Hara.
Între 5-9 octombrie, în fiecare seară, în cetate vor fi diferite evenimente: concerte în aer liber de muzică klezmer, spectacole de dans, alături de expozițiile și programele permanente.

În a doua săptămână a manifestărilor, cei care îndrăgesc muzica ușoară se vor putea reîntâlni cu Monica Anghel și Ovidiu Komornyik, iar iubitorilor muzicii populare li se va oferi un concert folcloric cu Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu, Cristian Pomohaci, Dumitru Fărcaș, Florica Zaha, Maria Haiduc și mulți alții.

În cel de-al doilea weekend al Toamnei (9-11 octombrie), muzica pop-rock va fi reprezentată de Em-Street, Baneș Party Band, Randi & Jo, Horia Brenciu& HBO Orchestra, Piramis (Ungaria), Fameless - Tibi Albu, Vama, Fly Project, Loredana&Nadir.

Pentru iubitorii muzicii clasice, Primăria Oradea va oferi două concerte de muzică clasică, iar duminică 11 octombrie nu va lipsi nici obișnuita retragere cu torțe a cadrelor militare și focurile de artificii.

Ziua de 12 Octombrie - Ziua Orașului Oradea va fi marcată printr-o ședință festivă a Consiliului Local, urmată de un ceremonial militar și religios.

Toate evenimentele vor fi cu intrare liberă, au menționat reprezentanții administrației locale la conferința de presă.

În atașament găsiți programul detaliat al evenimentelor din cadrul festivalului. 

Fișiere - Festivalul Toamna Orădeană te invită să descoperi cetatea renăscută

Sectie de votare
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei