Trimite unui prieten

Finanțarea lucrărilor interioare la Palatul Episcopal Greco–Catolic va fi asigurată de Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului, în cadrul programului național de restaurare

Vineri , 11 Septembrie 2020, 15:04

Exportă PDF - Finanțarea lucrărilor interioare la Palatul Episcopal Greco–Catolic va fi asigurată de Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului, în cadrul programului național de restaurare Tipărește pagina - Finanțarea lucrărilor interioare la Palatul Episcopal Greco–Catolic va fi asigurată de Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului, în cadrul programului național de restaurare Trimite unui prieten - Finanțarea lucrărilor interioare la Palatul Episcopal Greco–Catolic va fi asigurată de Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului, în cadrul programului național de restaurare
Finanțarea lucrărilor interioare la Palatul Episcopal Greco–Catolic va fi asigurată de Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului, în cadrul programului național de restaurare

Cu ocazia vizitei de lucru făcută azi la Oradea, Ministrul Culturii si Identității Naționale, Bogdan Gheorghiu, a anunțat finanțarea de către Institutul Național al Patrimoniului, printr-un program național de restaurare, a interioarelor Palatului Episcopal Greco -Catolic din Oradea. Acest lucru este o premieră pentru Oradea, fiind pentru prima dată când printr-un program național de restaurare este finanțat un obiectiv de patrimoniu din Oradea.  

"Cred că orice ministru al culturii trebuie să fie mândru că are ca și partener o administrație locală precum cea din Oradea. Și asta nu o spun eu, ci o spun cifrele. Aveți la Oradea în jur de 100 de obiective de patrimoniu, din care peste 80% sunt reabilitate, caz rar întâlnit în țară. Uitați-vă la Brăila, la Constanța, unde obiective de patrimoniu stau în paragină de atâta timp. În ceea ce privește restaurarea Palatului Episcopal Greco-Catolic, iată că Primăria Oradea s-a descurcat singură cu reabilitarea exterioară. Mai departe Palatul va intra într-un șantier, care va avea două componente, componenta de restaurare interioară, care va fi finanțată din fondulul Institutului Național al Patrimoniului prin programul național de restaurare și componenta cheltuielilor, care nu intră la categoria restaurare, și care va fi asigurată de către Primăria Oradea", a precizat Ministrul Culturii și Identității Naționale, Bogdan Gheorghiu.

În ședința Consiliului Local de ieri, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici la faza DALi pentru reabilitarea interioarelor Palatului Episcopal Greco-Catolic, valoarea totală a investiției fiind de 27. 428.993, 85 lei (fără TVA), aprox. 5,7 milioane de euro, iar durata de realizare va fi de 36 luni.

Parteneriatul dintre  Institutul Național al Patrimoniului și Primăria Oradea a fost aprobat tot în ședința Consiliului Local de ieri.

Clădirea Palatului Episcopal Greco-Catolic a fost distrusă de un incendiu acum doi ani de zile. De atunci, Primăria Oradea a avut două intervenții, în prima etapă pentru punerea în siguranță a clădirii, iar în a doua etapă pentru reabilitarea exteriorului clădirii și înlocuirea geamurilor distruse de incendiu. 

Primarul Ilie Bolojan a explicat demersurile pe care administrația locală le-a făcut: "În toată această perioadă am căutat soluții pentru reabilitarea interioarelor acestei clădiri, sens în care am purtat mai multe discuții cu Ministrul Culturii. Domnia sa a dispus ca dl. Ștefan Bâlici - directorul Institutului Național al Patrimoniului să vină la Oradea să vadă situația de la fața locului. În urma vizitei d-lui Bâlici, s-a constatat că această clădire este eligibilă să fie finanțată pentru lucrările interioare din fondul Institutului Național al Patrimoniului. Îi mulțumesc cu această ocazie pentru vizita făcută la Oradea, pentru buna colaborare pe care am avut-o și pentru sprijinul pe care ni l-au acordat".

În următoarele două săptămâni, urmează să fie defalcate lucrările care vor fi executate, respectiv componenta de restaurare interioară care va fi suportată din fondul național de patrimoniu și componenta cu restul lucrărilor, respectiv utilitățile, amenajarea curții, podul clădirii, dotări în pod, mobilier, care vor fi suportate de Primăria Oradea.

După ce va fi reabilitată și în interior, clădirea Palatului Episcopal Greco-Catolic va intra în circuitul public, va putea fi vizitată și va găzdui o serie de evenimente și activități culturale.

 

 

Galeria foto - Finanțarea lucrărilor interioare la Palatul Episcopal Greco–Catolic va fi asigurată de Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului, în cadrul programului național de restaurare

Donatii spitale
Sectie de votare
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
ROHU 421