Trimite unui prieten

Încep lucrările la pasajul subteran din dreptul Pieţei Cetate

Miercuri , 28 Iulie 2021, 15:46

Exportă PDF - Încep lucrările la pasajul subteran din dreptul Pieţei Cetate Tipărește pagina - Încep lucrările la pasajul subteran din dreptul Pieţei Cetate Trimite unui prieten - Încep lucrările la pasajul subteran din dreptul Pieţei Cetate
Încep lucrările la pasajul subteran din dreptul Pieţei Cetate

Săptămâna viitoare încep lucrările la pasajul subteran din dreptul Pieţei Cetate, situat pe una dintre cele mai importante axe de circulație din Oradea. Contractul de execuție a fost semnat în urma desemnării câștigătorului licitației pentru obiectivul de investiții „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa II". 

Investiția va fi realizată de către asocierea formată din firmele S.C Freyrom S.A-lider de asociere, S.C. Procons Group S.R.L, S.C. Metabet CF S.A și S.C.Leko Construct S.R.L. Proiectul prevede un pasaj subteran cu patru benzi de circulație, două pe fiecare sens. Lungimea zonei acoperite va fi de aproximativ 29 m.

Obiectivul de investiții face parte dintr-un proiect complex, care prevede şi realizarea a încă unui pasaj rutier subteran în dreptul Centrului Civic. Ambele sunt părţi componente ale proiectului „Coridorul de mobilitate urbană durabilă din Piaţa Emanuil Gojdu - Piața Cetate, Oradea", finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020.

Finanțarea nerambursabilă este de 98% din valoarea cheltuielilor eligibile, iar proiectul este implementat de Primăria Municipiului Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională.

„Investiția este cu atât mai relevantă cu cât municipiul Oradea are în pregătire realizarea unor pasaje în zona Magazinului Crișul, la Gara Oradea, la intersecția Bd. Decebal și str. Tudor Vladimirescu, precum și un pasaj peste Centură, în zona străzii Meșteșugarilor", a declarat primarul Florin Birta.

Două girații

În cadrul proiectului urmează să fie realizat un pasaj rutier subteran în zona intersecției dintre Bulevardul D. Cantemir și strada Sucevei. Aici se vor face două girații la nivelul solului, care vor fi traversate în subteran de un pasaj ce ar urma să asigure benzi dedicate autobuzelor care circulă pe relația D. Cantemir - Centrul Civic. La nivelul solului va exista în continuare o bandă dedicată liniilor de tramvai.

Totodată, vor fi executate următoarele categorii de lucrări: realizarea sistemului irigații, modernizarea zonei pietonale și a trotuarelor din aria proiectului, piste de biciclete, stații de transport public modernizate precum și plantarea de arbori și arbuști.

Reducerea poluării și creșterea siguranței

Pasajul este situat pe axa de circulație Nufărul - Cantemir - Centrul Civic - Bd. Magheru - str. Republicii - Gară - str. Ștefan cel Mare. Prin realizarea lui se urmărește fluidizarea traficului rutier în vederea reducerii poluării și creșterii siguranței. Totodată, un obiectiv important al proiectului este sprijinirea transportului public de persoane prin reducerea timpilor de parcurs a autobuzelor și tramvaielor și creșterea atractivității transportului public din Oradea.

Valoarea estimată a proiectului este de 30.127.053, 37 lei fără TVA, iar oferta cu care a venit executantul de lucrări este de 27.004.232,55 lei fără TVA.

Proiectul vine în continuarea unor investiții de construire a pasajelor rutiere, finanțate din fonduri europene: pasaj subteran Magheru (finalizat în 2020), două pasaje supraterane pe centură în zona Calea Aradului și Nufărul (finalizate în 2015) dar și pasajul de la intersecția centurii Oradea cu str. Universității (finalizat în 2021). 

 

Situatie Covid
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator