Trimite unui prieten

Începând de luni, Cetatea Oradea găzduiește Zilele Sfântul Ladislau

Miercuri , 14 Iunie 2017, 14:56

Exportă PDF - Începând de luni, Cetatea Oradea găzduiește Zilele Sfântul Ladislau Tipărește pagina - Începând de luni, Cetatea Oradea găzduiește Zilele Sfântul Ladislau Trimite unui prieten - Începând de luni, Cetatea Oradea găzduiește Zilele Sfântul Ladislau
Începând de luni, Cetatea Oradea găzduiește Zilele Sfântul Ladislau

Viceprimarul municipiului Oradea, Florin Birta, alături de viceprimarul orașului Debrecen din Ungaria, dl. Komolay Szabolcs, au susținut în această dimineață o conferință de presă cu privire la "Zilele Sfântul Ladislau - ediția 2017", eveniment cultural important care urmează să se desfășoare în perioada 19-25 iunie, în Cetatea Oradea.

Evenimentul a fost moderat de dl. Zatyko Gyula - președinele Asociației Sfântul Ladislau din Oradea.

"Noi, ca administrație publică, îi considerăm orădeni pe toți locuitorii acestui oraș, indiferent de etnia pe care o au. Pentru că suntem un oraș multietnic și pentru că mai mult de 20% din populația orașului o reprezintă etnia maghiară, noi susținem orice eveniment cultural important pentru etnicii maghiari. De activitatea Sfântului Ladislau se leagă multe lucruri din istoria orașului nostru, prin urmare este de datoria noastră de a susține organizarea acestui eveniment, aceasta fiind o formă de respect față de cetățenii orașului nostru, indiferent de etnie", a spus în deschiderea conferinței viceprimarul Florin Birta.

Anul 2017 este declarat an jubiliar Sf. Ladislau, deoarece se împlinesc 940 de ani de la urcarea sa pe tron și 825 de ani de la canonizarea sa.

Viceprimarul Florin Birta a purtat cu omologul său din Debrețin mai multe discuții privind evenimentele care vor avea loc săptămâna viitoare în Cetatea Oradea, privind proiectul "Debrecen - capitală culturală europeană", pe care și Oradea îl va susține, dar și aspecte ce țin de organizarea Festivalului "Carnavalul Florilor", care a devenit deja o tradiție în Oradea și Debrecen și care va avea loc în luna august.

Viceprimarul orașului Debrecen, dl. Komolay Szabolcs, a mulțumit gazdelor orădene pentru invitație, precizând că trecutul și viitorul celor două orașe, Oradea și Debrecen, care sunt și orașe înfrățite din anul 1991, se leagă strâns unul de celălalt.

"Personalitatea Sfântului Ladislau, care a luptat în permanență pentru unitatea în jurul creștinismului, leagă și mai mult trecutul celor două orașe, iar în viitor ne dorim ca aceste legături să devină și mai strânse. La evenimentul de săptămâna viitoare, Debrecen va fi prezent cu 8 manifestări, dorindu-ne să prezentăm o mostră din cultura orașului nostru. Astfel, în Cetatea Oradea va fi prezent săptămâna viitoare cel mai valoros ansamblu folcloric din Ungaria - Ansamblul Haidu. Totodată, în cetate se vor putea degusta celebrii cârnați, specifici zonei Debrecen, aceștia având o vechime în istoria gastronomiei maghiare de 300 de ani", a spus viceprimarul orașului Debrecen, dl. Komolay Szabolcs.

În final, dl. Zatyko Gyula - președinele Asociației Sfântul Ladislau din Oradea a definit evenimentul cultural "Zilele Sfântul Ladislau": "Acesta este evenimentul care ne leagă indiferent de opțiunile religioase sau politice, fiind o punte culturală care îi leagă pe maghiari cu maghiari, dar și pe maghiari cu concetățenii lor de etnie română. Evenimentul Zilele Sfântul Ladislau va include cca 100 de programe. Deși acesta este un eveniment maghiar, organizatorii au pregătit programe care sunt destinate tuturor celor care vor trece pragul Cetății Oradea".

În atașament găsiți programul detaliat al evenimentului.

 

Fișiere - Începând de luni, Cetatea Oradea găzduiește Zilele Sfântul Ladislau

Comentarii

Romania 100
Bugetare participativa
Twitter
Camera web
Harta Oradiei
Harta intravilan
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Partener de cultura