Trimite unui prieten

Mesajul primarului Florin Birta cu ocazia zilei orașului Oradea

Marti , 12 Octombrie 2021, 14:04

Exportă PDF - Mesajul primarului Florin Birta cu ocazia zilei orașului Oradea Tipărește pagina - Mesajul primarului Florin Birta cu ocazia zilei orașului Oradea Trimite unui prieten - Mesajul primarului Florin Birta cu ocazia zilei orașului Oradea
Mesajul primarului Florin Birta cu ocazia zilei orașului Oradea

Dragi orădeni,

Aniversăm azi 103 ani de la adoptarea Declarației de la Oradea, la 12 octombrie 1918, emisă de Comitetul Executiv al Partidului Național Român din Transilvania. Declarația adoptată în casa avocatului Aurel Lazăr a reprezentat un moment-cheie în derularea evenimentelor ce au condus spre Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918. A fost un efort național uriaș, fără precedent pentru neamul românesc, Marea Unire fiind mai apoi consfințită prin textul tratatului de pace semnat în 1919, prin negocierile de pace de la Paris.

Iată, așadar, cum Oradea a avut un rol important în procesul de realizare a României Mari. Prin Declarația adoptată în casa lui Aurel Lazăr se proclama faptul că: "fiecare naţiune poate dispune şi hotărî singură asupra sorţii ei, liberă de orice înrîurire străină, să hotărască singură aşezarea ei printre naţiunile libere".

Evenimentele petrecute la Oradea în 1918 și, mai apoi în 1919, prin intrarea trupelor conduse de generalul Moșoiu și așezarea administrației românești au dat stabilitate orașului, după anii însângerați ai Primului Război Mondial. De asemenea, au pus bazele prosperității orașului cosmopolit, multi-etnic și multi-confesional din perioada interbelică, aici conviețuind în bune relații români, maghiari, evrei, precum și germani, romi, ruteni sau ucraineni.

Secolul XX a fost unul cât se poate de zbuciumat pentru Oradea, cu o multitudine de evenimente dramatice, ce au bulversat viața orădenilor de atunci. Făcând un arc peste timp, în ciuda dificultăților și provocărilor cu care ne confruntăm, putem spune că suntem azi în fața unei oportunități de dezvoltare a orașului fără precedent, în istoria sa recentă.

Aderarea României la NATO și Uniunea Europeană, în acest început de secol și de mileniu, au reprezentat pentru Oradea o șansă uriașă. Sunt conștient că un oraș nu poate fi cu adevărat prosper decât dacă locuitorii săi sunt, la rândul lor, prosperi. Pentru a atinge acest deziderat, suntem datori să continuăm și, mai mult decât atât, să accelerăm toate acele proiecte ce pot genera plus-valoare în comunitatea noastră.

Îmi doresc ca orădenii să se mândrească cu orașul lor, iar cei care ne vizitează orașul să plece bucuroși că au avut ocazia să ne fie oaspeți. De asemenea, îmi doresc ca Oradea să se transforme într-una din destinațiile favorite pentru românii plecați azi din țară, pentru a-i determina să se repatrieze.

S-au făcut deja pași importanți pentru atingerea acestor deziderate și suntem datori să facem alți pași, și mai hotărâți, pentru ca aceste obiective îndrăznețe să devină realitatea noastră cotidiană.

Azi este prilej de sărbătoare. Este ziua în care ne sărbătorim orașul. Însă nu putem face abstracție de vremurile dificile pe care le traversăm. Din păcate, efectele pandemiei ne obligă iarăși la o sărbătoare sobră, adaptată situației epidemiologice cu care ne confruntăm. Mult prea mulți concitadini de-ai noștri au avut și au, în continuare, de suferit din cauza acestui virus extrem de periculos.

Ne dorim cu toții revenirea la normalitate, astfel încât viitoarele sărbători să le putem organiza fără restricții. Trebuie să fim conștienți că nu va fi posibil, decât dacă vom înțelege că pandemia este cât se poate de reală și poate fi depășită doar printr-un comportament responsabil și consecvent, la nivel de societate.

Am văzut țări care au un procent mult mai mare de vaccinare decât noi și lucrurile au evoluat în bine. Vaccinarea este singura soluție să trecem cu bine peste aceste vremuri. Este interesul nostru, al tuturor, ca viața să își recapete cursul ei normal, pentru a ne putea întâlni și congratula destinși, de Ziua Orașului și nu numai.

LA MULȚI ANI, ORADEA!

LA MULȚI ANI, ORĂDENI!

 

 

 

 

Situatie Covid
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator