Trimite unui prieten

Primăria Oradea lansează un concurs internațional de idei pentru amenajarea spațiului pietonal dintre strada Independenței și malul Crișului Repede

Miercuri , 20 Mai 2020, 14:27

Exportă PDF - Primăria Oradea lansează un concurs internațional de idei pentru amenajarea spațiului pietonal dintre strada Independenței și malul Crișului Repede Tipărește pagina - Primăria Oradea lansează un concurs internațional de idei pentru amenajarea spațiului pietonal dintre strada Independenței și malul Crișului Repede Trimite unui prieten - Primăria Oradea lansează un concurs internațional de idei pentru amenajarea spațiului pietonal dintre strada Independenței și malul Crișului Repede
Primăria Oradea lansează un concurs internațional de idei pentru amenajarea spațiului pietonal dintre strada Independenței și malul Crișului Repede

Primăria Municipiului Oradea, prin Instituția Arhitectului Șef și Ordinul Arhitecților din România - Filiala Teritorială Bihor, lansează în data de 27 mai 2020 un concurs al cărui obiect îl constituie realizarea unui spațiu urban marcat de un element simbol care să confere personalitate spațiului definit de zona de circulație/promenadă situată deasupra parcării subterane din Piața Independenței, aflată în curs de execuție.

Detalii legate de acest concurs au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă susținută de către viceprimarul Mircea Mălan și arhitectul șef al municipiului Oradea, dl. Radu Fortiș.

Conform spuselor reprezentaților Primăriei, concursul are ca scop selectarea celor mai bune propuneri pentru realizarea unui spațiu/volum simbol pe amplasamentul delimitat de strada Independenței și malul Crișului Repede, amplasament redefinit prin proiectul pentru realizarea parcării subterane, investiție în curs de execuție.

„Lucrurile sunt destul de complexe deoarece e nevoie de a stabili o relație de traseu pietonal cât mai bună în zonă, acolo avem statuia lui Mihai Eminescu, dar avem și acele intrări în parcare care sunt din unghiuri diferite, avem Crișul Repede cu proiectul de reabilitare a tronsonului de la podul Sf. Ladislau până la podul Intelectualilor pe partea stângă, cu ABA Crișuri, pe care l-am finalizat și pe care în aceste zile îl vom recepționa, de asemenea avem aici pasajul Vulturul Negru și intrarea în pasajul Vulturul Negru și, nu în ultimul rând, Piața Unirii, podul Sf. Ladislau și zonele care urmează a fi amenajate, care trebuie luate în vedere de către cei care doresc să participe la acest concurs. E un concurs internațional care se va desfășura în condițiile actuale exclusiv online", a menționat viceprimarul Mălan.

Participanții la concurs pot fi birouri individuale de arhitectură, asocieri constituite de birouri individuale de arhitectură, societăți civile de arhitectură sau alte forme legale de exercitare a profesiei de arhitect, potrivit legislației naționale a statului de proveniență sau persoane juridice (societăți comerciale de proiectare) din România sau din alte țări, fie individual sau în asociere. În cazul unei asocieri, liderul acesteia va înscrie proiectul în concurs.

Concurenții persoane juridice vor avea obligatoriu ca asociat sau angajat un arhitect cu drept de semnătură, membru al Ordinului Arhitecților din România sau al unei organizații similare din țara sa, care exercită legal profesia de arhitect potrivit legislației naționale a statului de proveniență. Individual sau prin asociere, concurenții trebuie să dețină capacitatea de încheiere a unui contract de servicii de proiectare pe teritoriul României, capacitate ce va trebui dovedită în fața Promotorului, în cazul câștigării concursului.

Organizatorii recomandă ca echipele să aibă în componenţa lor și: urbanişti, peisagiști, designeri, artiști plastici, ingineri de trafic, sociologi, istorici, ingineri sau persoane cu altfel de pregătire, considerată de către participanți ca fiind relevantă pentru propunerea elaborată, din țară sau străinătate.

„În ceea ce privește calendarul concursului, în data de 27 mai se va lansa concursul, iar data de 5 iunie este data limită până la care se pot face înscrieri la acest concurs. 6 iulie 2020, ora 15 este data limită de primire a proiectelor, iar în 7 iulie va avea loc jurizarea online a proiectelor, urmând ca în data de 9 iulie să anunțăm rezultatele. Până în 13 iulie se pot face contestații, urmând ca în data de 15 iulie să organizăm o expoziție virtuală în care să prezentăm atât proiectele primite cât și cel câștigător", a declarat dl. Radu Fortiș, arhitectul șef al municipiului Oradea.

Conform directorului Instituției Arhitectului Șef, juriul concursului va fi format din reprezentanții Primăriei Oradea, precum și profesori și arhitecți cunoscuți din România și din alte țări.

„Vrem să rezulte un proiect de foarte bună calitate și vrem ca acest spațiu, dincolo de valorile lui utilitare, să fie un punct de atracție pentru oraș și un alt loc în care orădenii și turiștii să se simtă bine. Acolo se vor putea organiza iarăși tot felul de activități cultural- artistice și credem că orașul are nevoie de astfel de spații pentru că am văzut și ce se întâmplă în Piața Unirii: practic este un loc unde orașul trăiește și se manifestă, și asta este foarte important pentru noi", a menționat viceprimarul Mircea Mălan.

 

 

Fișiere - Primăria Oradea lansează un concurs internațional de idei pentru amenajarea spațiului pietonal dintre strada Independenței și malul Crișului Repede

Donatii spitale
Sectie de votare
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea