Trimite unui prieten

Primarul Florin Birta a primit vizita Ambasadorului Suediei în România, Excelența Sa Therese Hydén

Joi , 7 Octombrie 2021, 15:35

Exportă PDF - Primarul Florin Birta a primit vizita Ambasadorului Suediei în România, Excelența Sa Therese Hydén Tipărește pagina - Primarul Florin Birta a primit vizita Ambasadorului Suediei în România, Excelența Sa Therese Hydén Trimite unui prieten - Primarul Florin Birta a primit vizita Ambasadorului Suediei în România, Excelența Sa Therese Hydén
Primarul Florin Birta a primit vizita Ambasadorului Suediei în România, Excelența Sa Therese Hydén

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a primit astăzi vizita Ambasadorului Suediei în România, Excelența Sa Therese Hydén. Diplomatul și-a exprimat aprecierea față de modul în care administrația publică locală a transformat orașul, dar și vizavi de felul în care reușește să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea acestuia.

În cadrul vizitei, edilul i-a prezentat principalele proiecte de investiții, dar și planurile de viitor în ceea ce privește continuarea ritmului accelerat de dezvoltare. S-a pus accentul pe discuții legate de noua companie aeriană înființată de Primăria Oradea în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, pe infrastructura sanitară, menționându-se viitorul spital de boli infecțioase și pneumologie care urmează să fie construit pe str. Vlădeasa, dar și pe proiectele de infrastructură rutieră și pe cele care privesc transportul în comun și sistemul centralizat de încălzire.

„Investim foarte mult în sistemul de sănătate, inclusiv în spitalele pe care le avem, pentru că este o prioritate pentru noi sănătatea și ne folosim de fondurile europene pentru a îmbunătăți infrastructura sanitară. Tot cu bani europeni am reușit să schimbăm înfățișarea orașului, în ultimii ani, în cele două programe de finanțare, Oradea a atras peste 600 de milioane de euro. Avem noroc cu fondurile europene, dar și cu o echipă care muncește dedicat și se implică pentru ca lucrurile să meargă bine. Ne preocupă deopotrivă sistemul de învățământ, atragerea de noi investori și regenerarea urbană, dar și crearea de spații verzi în zonele în care nu există", a declarat primarul Florin Birta.

Au fost aduse în discuție și problemele legate de situația actuală generată de pandemia COVID-19, dar și cele care vizează creșterea prețului la gazele naturale și la materialele de construcție, primarul Birta subliniind impactul negativ pe care aceste aspecte le au asupra populației, dar și a bugetului local. Ambasadorul Suediei și-a manifestat dorința de a intermedia o legătură între companiile din țara pe care o reprezintă cu autoritățile locale în vederea unor colaborări viitoare pe diferite proiecte.

„Am auzit foarte multe lucruri bune despre Oradea și mă bucur să mă aflu astăzi aici. Avem multe companii suedeze care ar fi interesate să deruleze proiecte în România. Mi-au plăcut proiectele pe care mi le-ați prezentat, sper să rămânem în contact și să colaborăm pe viitor. Mă întreb ce le lipsește altor administrații publice locale să atragă fonduri europene remarcând cât de multe lucruri ați reușit să faceți folosindu-vă de finanțările UE",  a precizat Excelența Sa Therese Hydén.

„Suntem interesați să vină firme mari în Oradea să construiască, noi suntem o administrație serioasă, colaborăm deja cu companii mari, spre exemplu o firmă cu capital 100% francez construiește un pasaj subteran, există firme austriece care lucrează la alte proiecte majore, așa că dacă există firme suedeze care vor să participe la licitație, pot să facă acest lucru, licitațiile fiind transparente, postate pe site-ul național și chiar vrem să lucrăm cu firme serioase", a subliniat primarul Birta.

La finalul întâlnirii, primarul Florin Birta i-a mulțumit ambasadorului Suediei pentru prima sa vizită la Oradea și, în semn de apreciere reciprocă, cei doi au făcut schimb de cadouri simbolice.

 

 

Situatie Covid
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator