Trimite unui prieten

Proiectul de masterplan al campusului universitar, prezentat la Primăria Oradea

Joi , 31 Mai 2018, 15:05

Exportă PDF - Proiectul de masterplan al campusului universitar, prezentat la Primăria Oradea Tipărește pagina - Proiectul de masterplan al campusului universitar, prezentat la Primăria Oradea Trimite unui prieten - Proiectul de masterplan al campusului universitar, prezentat la Primăria Oradea
Proiectul de masterplan al campusului universitar, prezentat la Primăria Oradea

Primarul Ilie Bolojan a prezentat joi, 31 mai 2018, alături de Marcela Prada, prorector al Universității Oradea și de arhitectul Petre Năstase, masterplanul campusului Universității Oradea, care intră de azi în dezbatere publică și care va definitiva proiectul de dezvoltare a Universității pentru anii următori.

Conform acestui masterplan, realizat la solicitarea Primăriei Oradea de către Adest Architecture SRL, va fi creat un campus universitar extins, situat între pârâul Peţa, cartierul Universităţii, cimitirul Rulikowski şi noua sală de sport, care să concentreze toate facilităţile de învăţământ universitar din municipiu.

"Nu există orașe puternice în Europa fără cel puțin o universitate puternică. Pentru municipiul Oradea a devenit strategică dezvoltarea Universității Oradea și colaborarea cu această instituție, în condițiile în care calitatea forței de muncă a devenit cel mai important indicator pentru companiile care vin în Oradea. Alături de conectarea orașului cu Europa, de atragerea companiilor, de reabilitarea patrimoniului orașului, de dezvoltarea centrelor de locuințe,  dorim ca Universitatea Oradea să fie un alt pilon important al orașului, un magnet, un factor de atracție pentru Oradea. După realizarea masterplanului, suprafața campusului va crește cu cca 30%", a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă.

După definitivarea masterplanului, al cărui proiect e realizat de arhitectul Petre Năstase, municipiul Oradea dorește să realizeze împreună cu Universitatea Oradea un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prin care să fie stabilite zonele în care se va interveni cu prioritate.

"Vom aloca o sumă de cca 2 milioane de euro în fiecare an pentru dezvoltarea și modernizarea Universității Oradea, astfel încât în următorii 10 -15 ani masterplanul să devină o realitate", a completat primarul.

Masterplanul intră în dezbatere

În continuare, Marcela Prada, prorector al Universității Oradea, a precizat: "Azi a avut loc la Universitate prezentarea acestui proiect al masterplanului. Va urma o perioadă de o lună de zile pentru dezbateri, perioadă în care colegii noștri sunt așteptați să vină cu sugestii, cu întrebări, după care în Senatul Universității se va adopta varianta finală a masterplanului".

Arhitectul Petre Năstase a prezentat în detaliu proiectul masterplanului, precizând că un accent deosebit s-a pus pe amenajarea peisagistică, pe o foarte bună conectare între spații, pe extinderea spațiilor pietonale, a spațiilor sportive, a căminelor studențești. De menționat că Universitatea Oradea va fi conectată cu zona din jur prin piste de biciclete, dar și piste de alergare.

Masterplanul are în vedere conectarea celor două teritorii: campusul și zona de extindere spre vest. În această zonă există terenuri care aparțin Consiliului Județean, Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale.

"În acest moment, Universitatea a încheiat un acord cu Consiliul Județean în vederea preluării celor trei clădiri - foste grajduri ale armatei, care vor primi funcțiuni de utilitate publică", a spus arhitectul Petre Năstase.

Acest lucru face ca la viitoarele autorizări lucrurile să meargă mult mai ușor.

Astfel, proiectul de masterplan prevede construirea unui imobil destinat activităților studențești, construirea de cămine studențești (1300 de locuri în cămine), construirea unui bazin olimpic care va folosi apa geotermală, extinderea bazei sportive (teren de fotbal, teren de volei, sală de atletism, vestiare etc), construirea mai multor spații educaționale pentru facultăți, amenajarea unor zone administrative pentru cadrele didactice, amenajarea a 3 sere care vor deservi activitatea didactică a facultăților de profil.

În atașament poate fi vizualizat masterplanul.

 

Galeria foto - Proiectul de masterplan al campusului universitar, prezentat la Primăria Oradea

Fișiere - Proiectul de masterplan al campusului universitar, prezentat la Primăria Oradea

Situatie Covid
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
ROHU 421