Trimite unui prieten

Sinagoga din str. Primăriei va fi reabilitată cu sprijinul Ambasadei SUA

Miercuri , 12 Septembrie 2012, 15:36

Exportă PDF - Sinagoga din str. Primăriei va fi reabilitată cu sprijinul Ambasadei SUA Tipărește pagina - Sinagoga din str. Primăriei va fi reabilitată cu sprijinul Ambasadei SUA Trimite unui prieten - Sinagoga din str. Primăriei va fi reabilitată cu sprijinul Ambasadei SUA
Sinagoga din str. Primăriei va fi reabilitată cu sprijinul Ambasadei SUA

Ambasadorul SUA în România, dl. Mark H. Gitenstein, însoţit de preşedintele comunităţii evreilor ing. Teodor Felix Kopelman, primarul Ilie Bolojan şi coordonatorul proiectului de restaurare a Sinagogii Ortodoxe „Hinech Neorim" a participat la inaugurarea proiectului de reabilitare a sinagogii situată pe str. Primăriei nr. 25.

În urma unei competiţii anuale la care participă proiecte din întrega lume, Departamentul de Stat al SUA a acordat proiectului Comunităţii Evreilor din Oradea fonduri în valoare de 129.585 USD, în vederea restaurării Sinagogii Ortodoxe „Hinech Neorim" şi transformării ei într-un Muzeu al Evreilor din Oradea.

Ambasadorul SUA în România, dl. Mark H. Gitenstein a amintit în discursul său despre bogăţia şi diversitatea culturii evreieşti în acest oraş, despre urmele unei civilizaţii înfloritoare, lucruri pe care le-a remarcat încă de la prima vizită făcută în Oradea. El a mai adăugat: „Ştiu că uneori se întâmplă ca politicienii să facă promisiuni pe care nu le onorează, dar vă asigur că eu ştiu să îmi respect promisiunea făcută faţă de acest oraş".

„Mă bucură nespus venirea d-lui ambasador pentru realizarea acestui vis nesperat: salvarea acestui monument de arhitectură. Această sinagogă este una dintre cele 29 de sinagogi care existau în Oradea. Aici era un loc sfânt unde evreii se întâlneau în fiecare zi sau la marile sărbători. Cultura poporului evreu merită refacerea amprentelor culturale de altădată", a spus preşedintele comunităţii evreilor ing. Teodor Felix Kopelman.

„Mulţumesc comunităţii evreieşti pentru colaborarea pe care am avut-o în toţi aceşti ani. Reabilitarea sinagogilor este un semn de respect pentru comunitatea evreiască, care a avut o contribuţie culturală importantă în dezvoltarea oraşului nostru în perioada ante- şi interbelică. Mă bucur că alături de finanţarea pe care o asigură Ambasada SUA pentru reabilitarea Sinagogii Ortodoxe, Primăria Oradea a reuşit să câştige un proiect important prin care vom reabilita şi Sinagoga Neologă de pe malul Crişului Repede", a spus primarul Ilie Bolojan.

Galeria foto - Sinagoga din str. Primăriei va fi reabilitată cu sprijinul Ambasadei SUA

Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei