Trimite unui prieten

Ziua orașului Oradea, marcată la Monumentul Ostaşului Român

Marti , 12 Octombrie 2021, 15:23

Exportă PDF - Ziua orașului Oradea, marcată la Monumentul Ostaşului Român Tipărește pagina - Ziua orașului Oradea, marcată la Monumentul Ostaşului Român Trimite unui prieten - Ziua orașului Oradea, marcată la Monumentul Ostaşului Român
Ziua orașului Oradea, marcată la Monumentul Ostaşului Român

Ziua oraşului Oradea, 12 octombrie, cu dublă semnificaţie istorică în 1918 şi 1944, a fost marcată, în acest an, într-un cadru mai restrâns, dată fiind situația pandemică și evoluția în creștere a numărului de cazuri noi de coronavirus.

La Monumentul Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie a avut loc ceremonia depunerii de coroane de flori, la care au participat primarul Florin Birta, viceprimarii Arina Moș și Marcel Dragoș, prefectul Dumitru Țiplea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, preotul Radu Valer Rus, vicar eparhial, istorici, reprezentanți ai aurorităților locale, precum și alți cetățeni.

Cu această ocazie, primarul Florin Birta a vorbit despre semnificația și însemnătatea acestei zile, despre pașii importanți pe care orașul i-a făcut în atingerea unor obiective îndrăznețe, dar și despre continuarea proiectelor ce pot genera plus-valoare pentru comunitate. Totodată, și-a exprimat speranța că, prin responsabilitate, lucrurile vor reveni la normal în perioada următoare.

„Azi este prilej de sărbătoare. Este ziua în care ne sărbătorim orașul. Însă nu putem face abstracție de vremurile dificile pe care le traversăm. Din păcate, efectele pandemiei ne obligă iarăși la o sărbătoare sobră, adaptată situației epidemiologice cu care ne confruntăm. Mult prea mulți concitadini de-ai noștri au avut și au, în continuare, de suferit din cauza acestui virus extrem de periculos.

Ne dorim cu toții revenirea la normalitate, astfel încât viitoarele sărbători să le putem organiza fără restricții. Trebuie să fim conștienți că nu va fi posibil, decât dacă vom înțelege că pandemia este cât se poate de reală și poate fi depășită doar printr-un comportament responsabil și consecvent, la nivel de societate. Este interesul nostru, al tuturor, ca viața să își recapete cursul ei normal, pentru a ne putea întâlni și congratula destinși, de Ziua Orașului și nu numai", a precizat primarul Florin Birta.

Prezent la eveniment, prof. univ. dr. Gabriel Moisa de la Universitatea Oradea a vorbit despre importanța evenimentelor petrecute la Oradea, despre solemnitatea și valoarea momentelor istorice.

„Întâlnirea noastră de astăzi este prilejuită de două momente fericite petrecute în istoria națiunii române, în istoria orașului Oradea. Evenimentele întâmplate la Oradea și-au pus amprenta asupra destinului național. Noi, cei de azi, trebuie să ne amintim cu multă pioșenie de ceea ce s-a întâmplat atunci, trebuie să transmitem mai departe evenimentele, astfel încât să înţelegem pe deplin solemnitatea și importanța lor. Avem exemple pe care trebuie să le urmăm și din care trebuie să înțelegem, la fel cum au înțeles cei din 1918 și 1944 că, de fapt, ceea ce au avut ei atunci, ce avem noi astăzi, nu este, nu a fost al lor, nu este al nostru, ci este al copiilor noștri. Trebuie să avem grijă de prezent pentru a avea ce oferi copiilor noștri. Ei sunt viitorul", a precizat prof. univ. dr. Gabriel Moisa.

A urmat un Te Deum oficiat de preoții militari ai Garnizoanei Oradea, iar momentul s-a încheiat cu festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia Ostașului Român.

Din partea Primăriei Oradea a depus o coroană primarul Florin Birta, împreună cu  viceprimarii Arina Moș și Marcel Dragoș.

 

 

Galeria foto - Ziua orașului Oradea, marcată la Monumentul Ostaşului Român

Situatie Covid
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator