Trimite unui prieten

Reabilitarea ancadramentelor la Muzeul Cetăţii Oradea

Vineri , 28 Ianuarie 2011, 11:07

Exportă PDF - Reabilitarea ancadramentelor la Muzeul Cetăţii Oradea Tipărește pagina - Reabilitarea ancadramentelor la Muzeul Cetăţii Oradea Trimite unui prieten - Reabilitarea ancadramentelor la Muzeul Cetăţii Oradea
Reabilitarea ancadramentelor la Muzeul Cetăţii Oradea

Începând cu 1 octombrie 2010, cu acceptul finanţatorului şi 8 luni înainte de termenul estimat, s-a deschis  un nou front de lucru  în cadrul proiectului de reabilitare, restaurare şi revitalizare a monumentului istoric Clasa A, Cetatea Oradea. Respectiv a fost luat în lucru Corpul A al inelului princiar din ansamblul Cetăţii Oradea,  viitorul Muzeu al Cetăţii şi Municipului Oradea. Din cele 8 corpuri de clădire care fac obiectul prezentului proiect în implementare, cu siguranţă Corpul A este şi cel mai mare, încărcat de istorie, dar şi cel mai spectaculos, bogat în elemente de arhitectură şi artă.

 Lucrul început la el a dat posibilitatea manifestării artei, odată cu luna ianuarie 2011,  în cadrul procesului de reabilitare şi restaurare. Astfel urmaşii vechilor meşteşugari premoderni, pietrarii şi-au intrat în atribuţii şi atmosferă, restaurând  sau  cioplind  manual de la stadiu de bucată informă de piatră ancadramentele istorice de la o parte din ferestrele şi uşile Corpului A. O muncă de o mare fineţe, o intreprindere ce incită simţul artistic, dar care şi epuizează prin efortul fizic pe care îl presupune, prin efortul de concentrare. Procedeul e o luptă dramatică între OM şi PIATRĂ, o bătălie din care se va renaşte frumuseţea de odinioară a legendarei cetăţi orădene.

Mai multe detalii legate de acest proiect găsiţi în ataşament.

 

Fișiere - Reabilitarea ancadramentelor la Muzeul Cetăţii Oradea