Trimite unui prieten

Restaurarea picturilor murale din Corpul I al Cetăţii Oradea

Miercuri , 7 Martie 2012, 10:25

Exportă PDF -  Restaurarea picturilor murale din Corpul I al Cetăţii Oradea Tipărește pagina -  Restaurarea picturilor murale din Corpul I al Cetăţii Oradea Trimite unui prieten -  Restaurarea picturilor murale din Corpul I al Cetăţii Oradea
 Restaurarea picturilor murale din Corpul I al Cetăţii Oradea

În şapte dintre sălile etajului şi în trei încăperi de la parterul Corpului I din Cetatea Oradea, cercetările de parament au identificat picturi murale decorative, realizate cu şablonul. Ele a fost executate, conform evaluării specialiştilor, undeva pe la jumătatea secolului al XIX-lea. În unele cazuri au fost surprinse straturi succesive decorate cu benzi şi cu motive florale şi geometrice repetitive, ce sunt cu siguranţă mai vechi.

Păstrarea şi punerea în valoare a acestor picturi decorative vor face ca aceste interioare să aibă un aport estetic marcant în contextul refuncţionalizării şi revitalizării Cetăţii Oradea. Importanţa lor constă în primul rând în prezenţa lor ca element estetic şi de epocă, evocând dragostea pentru frumos a locuitorilor din acest monument istoric.

Astfel, pictorii restauratori au efectuat decaparea zonelor degradate, decaparea graduală sau parțială a unor straturi moderne pentru a pune în valoare stratul istoric. Urmează ca în scurt timp să se purceadă la curăţarea decoraţiei pictate şi reconstrucţia picturii decorative, punerea în valoare a picturiilor murale din bolta sălilor prin conservarea picturii existente şi integrarea cromatică (retuşarea) acesteia.

Mai multe detalii legate de acest subiect găsiţi în ataşament.

 

Galeria foto - Restaurarea picturilor murale din Corpul I al Cetăţii Oradea

Fișiere - Restaurarea picturilor murale din Corpul I al Cetăţii Oradea