Trimite unui prieten

Urme ale măreţiei cetăţii redescoperite

Luni , 28 Februarie 2011, 14:02

Exportă PDF - Urme ale măreţiei cetăţii redescoperite Tipărește pagina - Urme ale măreţiei cetăţii redescoperite Trimite unui prieten - Urme ale măreţiei cetăţii redescoperite
Urme ale măreţiei cetăţii redescoperite

 

Evacuarea pământului şi a molozului din subsolul Corpului A al Cetăţii Oradea, pentru a se putea reface structura iniţială a adus lucrătorilor şi specialiştilor arheologi şi istorici unele plăcute surprize.

Astfel, în cazul lucrărilor din partea sudică a corpul A, în zona  holului estic s-a redescoperit vechea boltă a subsolului, spaţiu ce are o coborâre continuă spre sud. Acesta s-a dovedit, spun specialiştii, a fi intrarea sudică a subsolului pricipal de sub corpul A, având o pereche în oglindă spre partea nordică a acestei aripii.

 Cu ocazia golirii segmentului de intrare muncitorii, asistaţi de arheologii de la Muzeul Ţării Crişurilor şi cei de la Fundaţia pentru Protejarea monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, au descoperit zidul nordic al turnului nord-vestic al catedralei episcopale medievale.

Proiectul „Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea introducerii în Circuitul Turistic- Cetatea Oradea Complex Cultural Turistic European - Etapa I" se derulează pe o perioadă de 72 de luni (IUNIE 2009 - IUNIE 2015), fiind finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 cu suma totală de 36.780.329,12 lei. Proiectul are ca scop introducerea în circuitul turistic național, regional și internațional a Cetăţii Oradea ca şi centru regional reprezentativ de patrimoniu cultural și turism, se apropie de primul an de derulare efectivă a execuţiei de lucrări.

În ataşament găsiţi un comunicat de presă cu privire la descoperirile făcute în Corpul A al Cetăţii Oradea în timpul lucrărilor de reabilitare, restaurare, refuncţionalizare finanţate din POR.

 

 

 

 

Galeria foto - Urme ale măreţiei cetăţii redescoperite

Fișiere - Urme ale măreţiei cetăţii redescoperite