Expoziția „Arborii din San Martino del Carso (Doberdò) - Mărturii dintr-o tranșee”

Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural în colaborare cu Asociația Gruppo Speleologico Carsico din San Martino del Carso - Italia, Muzeul „Móra Ferenc" și Asociația Meritum din Szeged, Asociația Tanoda din Oradea și Muzeul Național al Banatului din Timișoara, organizează expoziția „Arborii din San Martino del Carso (Doberdò). Mărturii dintr-o tranșee".
Vernisajul va avea loc în data de 14 aprilie 2018, ora 14:00, la sediul Muzeului, în Cetatea Oradea, corpul B al Palatului Princiar, etaj I.
Arborii din San Martino del Carso sunt mărturii ale primului război mondial.
Regimentul din Szeged și Regimentul 61 Infanterie din Timişoara au luptat în bătăliile de la Isonzo. Potrivit unui participant direct, Kokay Ladislau, soldat din regimentul din Szeged, o parte a frontului de la Isonzo, mai exact din faţa localităţii San Martino, era apărat cu schimbul de regimentele din Timişoara şi Szeged.
Aceste dovezi certifică existenţa celor două relicve de război: arborii de la Szeged şi Timişoara, care au constituit un punct de reper important atât pentru soldații regimentelor, cât și pentru adversarii aflați în tranșeele învecinate.
Trunchiurile de copaci sunt simbol al tăriei, suferinței și soartei comune.
S-a constatat că imaginea arborelui de pe frontul italian a fost imprimată pe cărțile poștale, devenind un simbol al memoriei, al primului Război Mondial. Prin această expoziție, organizatorii și-au propus să promoveze semnificația acestui simbol care leagă România, Italia și Ungaria, prin participarea la sângeroasele lupte dintre armatele italiene și austro-ungare din San Martino del Carso.
Arborele păstrat în colecţia Muzeul „Móra Ferenc" din Szeged a fost adus cu o căruţă a armatei de pe frontul de la San Martino la Szeged, unde a ajuns în 16 iulie 1916.
Trunchiul de copac aflat în colecția Muzeului Național al Banatului reprezintă o mărturie a participării bănăţenilor din Regimentul 61 Infanterie „Ritter von Frank" din Timişoara în luptele de pe platoul Doberdò. Textul inscripţionat pe placa metalică a acestuia, în limba germană, este următorul: „Acest copac a fost tăiat din pământul îmbibat de sângele bravilor noştri soldaţi la St. Martino. În amintirea zilelor fierbinţi şi grele ale regimentului, care împreună cu Regimentele de infanterie din Divizia nr. 17 prin curaj şi jertfă au apărat mai mult de un an localitatea".
Expoziția va fi completată cu obiecte din primul război mondial, obiecte care aparțin Asociației Tanoda.