Trimite unui prieten

163 de ani de la Unirea Principatelor Române

Luni , 24 Ianuarie 2022, 13:38

Exportă PDF - 163 de ani de la Unirea Principatelor Române Tipărește pagina - 163 de ani de la Unirea Principatelor Române Trimite unui prieten - 163 de ani de la Unirea Principatelor Române
163 de ani de la Unirea Principatelor Române

Primarul Florin Birta, împreună cu viceprimarul Marcel Dragoș și city-managerul Mihai Jurca, au participat astăzi, 24 ianuarie, la manifestările prilejuite de  aniversarea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române. Acestea au avut loc la statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii. Evenimentul a început cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului de stat al României. În cadrul ceremonialului militar-religios a avut loc o slujbă Te Deum oficiată de preoții militari și un scurt moment artistic. Despre însemnătatea momentului a vorbit prefectul Dumitru Țiplea, iar prof. univ. Dr. Gabriel Moisa a trecut în revistă contextul istoric, semnificația momentului de la 24 ianuarie 1859, dar și meritele de necontestat ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

La 24 ianuarie, se sărbătorește, anual, în întreaga ţară, Ziua Unirii Principatelor Române. Cu această ocazie, primarul Oradiei, Florin Birta, a transmis un mesaj.

„Marcăm, astăzi, 163 de ani de la desăvârșirea Unirii Principatelor Române, un eveniment prin care generația vremii și-a îndeplinit un ideal măreț. Mica Unire, cum numim momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, a fost doar un prim pas în formarea statului român, ce avea să se înfăptuiască la 1 decembrie 1918. Se cuvine să aducem, așadar, un omagiu înaintașilor noștri care au ales un domnitor comun în fruntea celor două regiuni în care se vorbea același grai și care s-a dovedit a fi conducătorul ce a pus bazele unui stat unitar modern. În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza a fost adoptată prima constituție românească și s-au realizat importante reforme care stau la baza unor sisteme pe care le avem astăzi la dispoziție, precum învățământul și justiția, țara cunoscând o perioadă de maximă dezvoltare.

Așadar, sărbătoarea Unirii Principatelor Române ne oferă prilejul să îi onorăm pe cei care, prin curajul şi viziunea lor, au îndeplinit dorinţa poporului și să privim cu încredere spre viitor, ducând mai departe idealurile strămoșilor noștri.

Trăiască Unirea!''

Ceremonialul dedicat acestei zile s-a încheiat cu festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori, urmată de defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare. 

 

 

Galeria foto - 163 de ani de la Unirea Principatelor Române

Refugiati
Situatie Covid
Serviciul 112
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator