Trimite unui prieten

Au început lucrările pentru amenajarea piațetei Independenței

Miercuri , 19 Octombrie 2022, 16:37

Exportă PDF - Au început lucrările pentru amenajarea piațetei Independenței Tipărește pagina - Au început lucrările pentru amenajarea piațetei Independenței Trimite unui prieten - Au început lucrările pentru amenajarea piațetei Independenței
Au început lucrările pentru amenajarea piațetei Independenței

Au început lucrările de amenajare a zonei publice situate deasupra parcării subterane din strada Independenței, pe amplasamentul delimitat de strada Independenței, malul Crișului Repede, Sinagoga Sion și Podul Sf. Ladislau.

Primăria Oradea a organizat un concurs de soluții pentru alegerea unui proiect de amenajare a zonei publice peste parcarea subterană care să reprezinte un simbol pentru oraşul Oradea.

În urma votului public, a fost ales un proiect constând într-un spaţiu expoziţional realizat deasupra corpului de clădire C1, constituit dintr-o cupolă de sticlă transparentă montată pe o structură metalică retrasă din planul construcției existente, decorată în stil Art Nouveau, cu elemente florale, dar și cu elemente geometrice de tip Secession.

Proiectul câștigător elaborat de SC Muun Concept A.B. SRL și arhitectul Pafka Ernest va fi edificat de către firma SC Construcții Bihor SA, în urma licitației publice finalizate în acest an. Valoarea lucrărilor este de 18.573.655,30 lei fără TVA, având termen de execuție 12 luni.

Investiția constă în amenajarea platformelor pietonale, zonei de spații verzi și dotarea cu mobilier urban. În ce privește statuia lui Mihai Eminescu, aceasta va fi reabilitată, urmând să fie dezvelită pe 15 ianuarie 2023, când se vor împlini 173 de ani de la nașterea poetului.

Investiția mai constă și în edificarea a 3 corpuri - C1, C2 si C3 cu funcțiuni diverse.

Astfel, corpul C1 va avea regim de înălțime P+1E, iar C2 va avea regimul de înălțime P. Se va realiza supraetajarea corpului C1 - acces în parcarea subterană - cu fațadele etajului retrase față de planul parterului, realizate din pereți cortină structurali cu montanți din sticlă. Totodată, se vor construi trepte exterioare ce vor conduce la etajul nou realizat, jardiniere deasupra parterului corpului C, trepte de apă tip cascadă pentru crearea unui perete de apă curgătoare, o fântână arteziană perimetral construcției principale C1, precum și fațade duble pe structură metalică în stil secession și fâșii de metal cu bandă LED în spatele lor pe corpurile C1 și C2.

Corpul C3 cu regim de înălțime P va găzdui un spațiu comercial, realizat din structură ușoară metalică și închis cu pereți cortină ce se vor putea deschide pe timpul verii.

În zona malului Crişului Repede se vor realiza trepte exterioare ce vor conduce către malul Crișului Repede și balustrade.

În ce privește zona de pământ neamenajată, de la parcare  până la Podul Sf. Ladislau, se vor realiza alei pietonale cu mobilier urban, zone verzi cu jardiniere, plantări de copaci și arbuști. 

 

Galeria foto - Au început lucrările pentru amenajarea piațetei Independenței

Refugiati
Serviciul 112
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
PUG
Harta intravilan
Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator