Trimite unui prieten

Buget record alocat investițiilor în 2022: 1,2 miliarde de lei

Marti , 25 Ianuarie 2022, 15:20

Exportă PDF - Buget record alocat investițiilor în 2022: 1,2 miliarde de lei Tipărește pagina - Buget record alocat investițiilor în 2022: 1,2 miliarde de lei Trimite unui prieten - Buget record alocat investițiilor în 2022: 1,2 miliarde de lei
Buget record alocat investițiilor în 2022: 1,2 miliarde de lei

Primăria Oradea are un buget pe anul 2022 de circa 2,4 miliarde de lei, din care un buget record pentru investiții de aproximativ 1,2 miliarde de lei. Bugetul de venituri și cheltuieli intră în dezbatere publică de azi, 25 ianuarie, până în data de 9 februarie, inclusiv.

Primarul Florin Birta şi directorul executiv al Direcției Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea, au susținut o conferință de presă în care au prezentat proiectul de venituri și cheltuieli al municipiului Oradea pe anul în curs.

Bugetul consolidat reprezintă documentul oficial de prezentare a bugetului de venituri și cheltuieli al oricărei autorități publice locale din România, fiind reglementat de Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale și Legea bugetului de stat nr 15/ 2021. El reprezintă expresia politicilor sociale, economice, de dezvoltare etc. a autorității locale prin proiectele publice propuse și responsabilitățile stabilite ordonatorilor de credite.

Conform legii bugetului de stat pentru anul 2022, care a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 28 decembrie 2021, calendarul prevede 45 de zile până la care trebuie aprobat bugetul local.

Buget de peste 2,4 miliarde de lei, în 2022

Proiectul de buget pe 2022 are o valoare totală de 2.444.213.010 de lei, adică aproximativ 490 milioane de euro, din care suma de 1.192.408.160 este alocată investițiilor și 1.251.804.850 de lei revin cheltuielilor.

„Este un buget record de investiții, întrucât avem obligația de a încheia toate proiectele pe care le avem în derulare, cu finanțare în cadrul exercițiului financiar 2014 - 2020, până la finalul anului 2023. Așadar, cum a fost și bugetul pe anul 2021, unul destul de mare din punct de vedere al investițiilor, cel pe 2022 va fi unul axat pe foarte multe investiții. Cele mai importante 10 investiții pe care le vom încheia sau vor fi începute în acest an au o valoare de aproximativ 110 milioane de euro. Aș aminti pasajul din zona Gojdu - etapa I, pasajul de la Piața Cetate care este în construcție, reabilitarea sistemului termic - etapa III, creșterea performanței energetice la cele două spitale și alte proiecte importante pentru Oradea", a precizat primarul Florin Birta.

Top 10 investiții în 2022

Coridorul de mobilitate urbană Piața Emanuil Gojdu - etapa 1

Reabilitarea sistemului de termoficare Etapa III

Unitate de producție cogenerare pentru înlocuirea blocului 1 existent

Coridorul de mobilitate urbană Piața Emanuil Gojdu - etapa 2

Valorificarea energiei geotermale în cartierul Nufărul I

Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir

Mobilitate policentrică în Municipiul Oradea - coridor Magnolia, Cazaban, Nufărului

Creșterea performanței  energetice la Spitalul Clinic Municipal. G Curteanu

Construcția unei parcări aferente Spitalului Clinic Județean

Educație digitală în învățământul preuniversitar din Municipiul Oradea

În ciuda creșterii salariale care a avut loc în Primăria Oradea, cheltuielile aferente salariilor au o pondere redusă, de 12,7% din veniturile proprii.

În privința fondurilor alocate pentru bursele școlare, acestea sunt stabilite prin noile cuantumuri minime la nivel național: 500 de lei bursa de performanță, 200 de lei bursa de merit, 150 de lei bursa de studiu și 200 de lei bursa pentru ajutorul social. Municipalitatea va păstra aceste valori, fără a adăuga alți bani.

De asemenea, în acest an vor fi alocați 300.000 de lei pentru finanțarea proiectelor propuse de ONG-uri. În perioada următoare se va stabili regulamentul pentru acordarea acestor sume.

Se reia programul de bugetare participativă

Municipalitatea va relua și programul de bugetare participativă. Acesta le oferă orădenilor șansa de a veni cu propuneri de proiecte care să îmbunătățească condițiile de viață la nivel de cartier. Bugetul propus este de 300.000 de euro, valoarea maximă fiind de 50.000 de euro/ proiect.

„Ne propunem o rundă nouă de bugetare participativă, dar pe alte principii. Nu vizăm neapărat investiții, deoarece investițiile au mai multe faze prealabile de realizare și cred că participarea cetățenilor într-un astfel de proiect este ca ei să vadă cât mai repede că se întâmplă ceva, nu să aștepte 2-3 ani. În acest timp se pierde cumva din identitatea acelui demers dacă ajunge să fie finalizat. Ne propunem să ajungem la ceea ce dorește cetățeanul în mod direct, să se rezolve probleme punctuale pe care oamenii le au în zona în care locuiesc", a punctat Eduard Florea, directorul Direcției Economice.

Primăria Oradea are un buget propus de 5,3 milioane de lei pentru evenimentele din 2022, care ar putea suferi modificări, în funcție de evoluția stării pandemice.

Totodată, în acest an se va investi masiv în cartierele orădene, avându-se în vedere modernizarea străzilor încă neasfaltate, în acest moment fiind cuprinse pentru modernizare 130 de străzi, aflate în diferite stadii.

O parte dintre ele sunt în execuție, în anumite cazuri, lucrările vor începe lucrările în anul în curs, iar pentru restul se vor efectua documentațiile de studiu de fezabilitate și procedurile de licitație.

„Așa cum am spus de anul trecut, vreau ca în acești ani să intrăm în toate cartierele care au rămas încă nemodernizate și să asfaltăm străzile pe care locuiesc orădenii", a mai menționat primarul.

Cetățenii care doresc să vină cu propuneri la proiectul de buget o pot face în scris, prin corespondență sau e-mail, până la data de 9 februarie prin:

 - email pe adresa: primarie@oradea.ro

- fax la nr. 0259/437.544

- poștă pe adresa Primăriei Municipiului Oradea, Piața Unirii, nr. 1 - depuse la Centrul de relații cu publicul - Primăria Municipiului Oradea, Piața Unirii, nr. 1.

Materialele transmise vor purta mențiunea: "Recomandare privind Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2022"

În atașament puteți vizualiza proiectul de venituri și cheltuieli al municipiului Oradea pe anul 2022, cu anexele aferente. 

 

Galeria foto - Buget record alocat investițiilor în 2022: 1,2 miliarde de lei

Fișiere - Buget record alocat investițiilor în 2022: 1,2 miliarde de lei

Refugiati
Situatie Covid
Serviciul 112
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator