Trimite unui prieten

Copiii de la creșă descoperă tainele cărților la Biblioteca Județeană

Marti , 29 Noiembrie 2022, 16:52

Exportă PDF - Copiii de la creșă descoperă tainele cărților la Biblioteca Județeană Tipărește pagina - Copiii de la creșă descoperă tainele cărților la Biblioteca Județeană Trimite unui prieten - Copiii de la creșă descoperă tainele cărților la Biblioteca Județeană
Copiii de la creșă descoperă tainele cărților la Biblioteca Județeană

În data de 28 noiembrie 2022 am lansat proiectul „Să descoperim tainele lecturii", în cadrul unui protocol de colaborare încheiat între Creşa Oradea şi Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai".

Într-un cadru primitor, în ludoteca secției pentru copii și tineret a bibliotecii, 23 de copiii din creşele „Picioruşe Vesele" şi „Căsuţa Piticilor", însoţiţi de părinţi, de directorul creșelor, d-na Maria Agape şi coordonatoarele de creşă, d-nele Rob Luminiţa şi Banyai Mihaela, au participat la o activitate de lectură. Poveștile citite copiilor de părinți și educatoare au fost de sezon, despre bucuriile iernii, ocazie cu care copilașii au descoperit lumea minunată a poveștilor din bibliotecă. Prin aceste povești citite de la vârstă fragedă ne dorim să-i încurajăm pe părinți să petreacă timp lecturând alături de prichindeii lor.  

Gustul pentru citit nu vine de la sine, ci se formează printr-o muncă a factorilor educaţionali (familia şi unitatea de învăţământ), aceasta fiind caracterizată prin răbdare, perseverenţă, continuitate şi voinţă. La vârsta antepreşcolară, atât familia, cât şi creşa, depun eforturi pentru a influenţa universul copilăriei prin basme, poveşti şi poezii. Lectura necesită nu numai îndrumare, ci şi control. În sprijinul acestui demers, Creşa Oradea a considerat că este nevoie de un parteneriat activ între unitatea de învăţământ, familie şi specialiştii bibliotecii judeţene, care să contribuie la dezvoltarea abilităţilor de lectură şi implicit la dezvoltarea limbajului celor mici.

Scopul proiectului este stimularea interesului pentru lectură în vederea dezvoltării şi activizării vocabularului la copiii de vârstă antepreşcolară, iar unul dintre obiective este conştientizarea părinţilor cu privire la rolul lecturii în dezvoltarea şi educaţia propriilor copii. Cartea este o comoară fără de preţ, importanţa lecturii fiind evidentă şi mereu actuală. E un instrument care dezvoltă limbajul copiilor, capacitatea de gândire. Există factori care determină lectura copiilor: particularităţile de vârstă şi psihice, preferinţele lor, climatul familial, care pot transforma lectura într-o necesitate, o foame de carte, o delectare sau nu. Proiectul care tocmai a demarat în baza protocolului încheiat cu Biblioteca Județeană va continua cu prezența la ore de lectură si a celorlalți copii din creșele orădene.

Începând cu 1 martie a acestui an, Creșa Oradea, cu cele 15 creșe din subordine, este o unitate de învățământ cu personalitate juridică, furnizor de servicii integrate de educație, îngrijire și supraveghere, aflată în structura Direcției de Asistență Socială Oradea. 

Galeria foto - Copiii de la creșă descoperă tainele cărților la Biblioteca Județeană

Refugiati
Serviciul 112
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
PUG
Harta intravilan
Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator