Trimite unui prieten

Dealul Ciuperca urmează să fie consolidat

Vineri , 31 Martie 2017, 13:35

Exportă PDF - Dealul Ciuperca urmează să fie consolidat Tipărește pagina - Dealul Ciuperca urmează să fie consolidat Trimite unui prieten - Dealul Ciuperca urmează să fie consolidat
Dealul Ciuperca urmează să fie consolidat

În cadrul ședinței de Consiliu Local de ieri, au fost adoptate trei proiecte de hotărâre privind refacerea Dealului Ciuperca. Acestea se referă la intervenţiile obligatorii care urmează să fie efectuate în urma expertizei făcute după ce la finalul anului trecut, în perioada 12 - 13.11.2016, pe amplasamentul Grădinii Publice „Dealul Ciuperca" a survenit o alunecare de teren destul de amplă, care a afectat o suprafață de cca 5300 mp, cu afectarea gravă a aleilor, a amfiteatrului în aer liber, a punctelor de belvedere, cu punerea în pericol de instabilitate a clădirii cu rol de informare turistică.

Alunecarea a început prin desprinderea şi antrenarea unor masive suprafeţe de pământ din zona de amonte a dealului, care ulterior s-au extins spre baza versantului. Alunecările de teren nu s-au stabilizat nici până în prezent, fiind evidențiate mișcări de teren și în cadrul măsurătorilor efectuate la sfârșitul lunii ianuarie 2017.

Pentru a afla cauzele alunecării, respectiv pentru găsirea vinovaților, Primăria Oradea a contractat elaborarea unei expertize, care a stabilit soluțiile tehnice precum și elaborarea unui proiect tehnic în vederea executării lucrărilor.

"Conform expertizei, cea mai mare parte din vină ţine de proiectare. Contravaloarea lucrărilor de refacere va fi recuperată, într-o formă sau alta, de la cei responsabili pentru această situaţie de fapt", a menționat primarul Ilie Bolojan.

Intervenţii pentru stabilizarea dealului

 În urma elaborării expertizei tehnice, au rezultat trei direcții principale de acțiune, și anume: rigidizarea fundațiilor „Punctului alimentar şi de informare turistică", măsuri privind drenarea apelor de pe amplasament prin executarea drenurilor de adâncime și stabilizarea versantului prin spijinire cu piloți.

Pentru realizarea acestor trei direcții au fost elaboraţi indicatorii tehnico-economici, care au fost aprobaţi în cadrul ședinței de consiliu de ieri.

Urmează ca în perioada următoare, pe deal să aibă loc mai multe intervenţii, printre care consolidarea punctului belvedere, astfel că pentru stabilizarea structurii existente și evitarea apariției de deplasări diferențiate, având în vedere și soluția constructivă de realizare a construcției s-a prevăzut realizarea unor grinzi de rigidizare din beton armat care vor lega fundațiile izolate existente și vor fi solidarizate cu acestea prin intermediul unor conectori din oțel beton.

Totodată, pentru drenarea de adâncime a apelor infiltrate în versant, de-a lungul alunecării se vor realiza trei drenuri longitudinale (şliţuri drenante) cu lungimea de aproximativ 100 ml fiecare, pe linia de pantă a versantului.

Conform hotărârii Consiliului Local, termenul de execuţie este de o lună, iar valoarea estimată a acestuia este 246,995.52 lei fără TVA.

După această lucrare urmează faza a doua, de realizare a unui ecran de piloți forați, la cota 167,5 m. În vederea opririi fenomenelor de alunecare și realizarea lucrărilor de consolidare a versantului, se va executa un ecran de piloți forați, astfel: 67 bucăți piloți forați cu diametrul de 60 cm, la o adâncime de 12m, dispuși pe un rând pe o distanță de 110 ml.

Valoarea estimată a acestuia este de  466,956.16 lei fără TVA, iar termenul este de o lună şi jumătate.

A treia etapă presupune realizarea unui ecran de piloți forați la cota 177,5 m. În urma calculelor specifice pentru stabilizarea taluzului, realizarea ecranului de piloți forați se va realiza prin 98 de bucăți piloți forați cu diametrul de 60 cm,  la o adâncime de 15 m, dispuși pe două rânduri, pe o distanță de 80 m. Această lucrare presupune o investiție în valoare estimată de  903,260.14 lei fără TVA, cu o durată de realizare de 2 luni.

În ceea ce privește reabilitarea dealului Ciuperca, primarul Ilie Bolojan a subliniat: "Orice s-ar spune, aceasta a fost o lucrare pe care orădenii au apreciat-o și care asigura un punct de vizitare a orașului de care nu beneficiază foarte multe orașe din România, deoarece era un punct de belvedere, un loc din care se vedea tot orașul. Din toate aceste rațiuni se poate trage concluzia că trebuie să refacem aceste lucrări și să readucem Dealul Ciuperca la forma inițială, înaintea alunecării de teren".

Având în vedere aprobarea indicatorilor tehnico-economici, în perioada următoare va avea loc derularea achizițiilor necesare, semnarea contractelor de lucrări și executarea lucrărilor propriu-zise.

 

 

Refugiati
Situatie Covid
Serviciul 112
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator