Trimite unui prieten

Delegație româno-franceză, vizită de lucru în Oradea

Marti , 8 Februarie 2022, 15:17

Exportă PDF - Delegație româno-franceză, vizită de lucru în Oradea Tipărește pagina - Delegație româno-franceză, vizită de lucru în Oradea Trimite unui prieten - Delegație româno-franceză, vizită de lucru în Oradea
Delegație româno-franceză, vizită de lucru în Oradea

Primarul Oradiei, Florin Birta, a primit astăzi, 8 februarie, vizita unei delegații formată din aproximativ 30 de reprezentanți ai unor firme cu capital francez, întâlnirea având loc la inițiativa Camerei Franceze de Comerț și Industrie în România (CCIFER), care și-a dorit să înlesnească o întrevedere între conducerea administrației publice locale orădene și potențiali investitori. La întâlnire au participat și viceprimarul Marcel Dragoș, directorul executiv al ADLO, Alina Silaghi, directorul executiv al DPI, Lucian Popa și directorii DMPFI, Marius Moș și Mihaela Neag.

În deschiderea întâlnirii, primarul Florin Birta le-a mulțumit celor prezenți pentru prezență și le-a vorbit despre investițiile derulate la nivelul municipiului cu ajutorul fondurilor europene, a punctat strategia de dezvoltare a orașului pe termen mediu și lung și a menționat cât de importanți sunt investitorii străini în comunitate.

„Am pus accent pe atragerea fondurilor europene, avem în cele două perioade de finanțare din 2007 până în prezent, proiecte finanțate de peste 600 de milioane de euro, de la mobilitate urbană, infrastructură rutieră, spații verzi etc. Noi am considerat că acești bani europeni pot schimba fața unui oraș și, într-adevăr, s-a văzut acest lucru. Oradea s-a transformat treptat, în ultimii ani, într-un oraș european, avem patru parcuri industriale cu investiții de peste 400 milioane de euro și undeva la aproximativ 10 mii de locuri de muncă create, care au ajutat municipiul să se dezvolte. Punem un accent foarte important pe dezvoltarea economică și respectăm firmele care investesc aici pentru că mai mult de 50% din veniturile proprii ale municipiului Oradea sunt bani care vin de la aceste firme, din impozitul pe venit și din taxele pe care le plătesc", a menționat primarul Florin Birta.

Inițiatorul acestei întrevederi, Jerome France, vicepreședintele Camerei Franceze de Comerț și Industrie în România (CCIFER), nu este pentru prima dată la Oradea, oraș pe care îl consideră deja „acasă". Organizația de afaceri franco-română, în conducerea căreia se află, numără 550 de membri a căror cifră de afaceri cumulată însumează 18 miliarde de euro și mii de locuri de muncă create. Acesta a precizat că orașul nostru prezintă un interes crescut pentru investitori din mai multe motive.

„Ne simțim acasă aici, Oradea este orașul pe care noi îl numim grădina României, 25 de mp de spațiu verde pe cap de locuitor, este un oraș cultural, care este foarte dezvoltat și, mai mult de atât, este dinamic, prin poziționarea lui geografică, cu parcuri industriale și lucrări de infrastructură ample. Vrem să înțelegem care sunt prioritățile voastre, cum putem, ca și comunitate, să ne implicăm în aceste direcții, am adus reprezentanți ai mai multor firme, Franța fiind una dintre cele mai importante țări partenere ale României", a menționat Jerome France.

Alina Silaghi, directorul executiv al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, a menționat facilitățile oferite celor care investesc în parcurile industriale, arătând că parteneriatul între mediul privat și autoritățile locale este unul real, cu beneficii pentru ambele părți implicate.

„Principalul avantaj pe care-l oferim este că fiecare parc industrial are un plan urbanistic zonal. Ce înseamnă asta? Viteza cu care pot să construiască. Direcția de Urbanism eliberează autorizație de construire în 7 zile. Vă rog să verificați în România unde se mai eliberează autorizația de construire atât de repede? Pentru toți investitorii care se localizează în parcurile industriale oferim facilități de scutire de impozite locale, clădire și teren, în procent de 50% în Oradea și 100% în județ. Abordarea noastră este exact a unui administrator privat. Suntem aici să oferim suport, să fim colegi, să fim parteneri în activitățile dumneavoastră. ADLO are printre activități nu doar localizarea sau opțiunile cele mai bune pentru investitorii care vin la Oradea. Ce am încercat odată cu preluarea parcurilor industriale din județ este să avem cât mai multe opțiuni, pentru a oferi cât mai multe locații celor care vin și se orientează spre zona aceasta și, totodată, suntem parteneri pe tot ce înseamnă învățământ dual, crearea unui mediu de networking între toate companiile care sunt localizate în Oradea, crearea de programe ș.a.", a precizat Alina Silaghi.

În același context, edilul a vorbit despre proiectele de dezvoltare turistică a orașului care pot aduce plusvaloare urbei, precum modernizarea Ștrandului Ioșia și realizarea Grădinii Urbane Nufărul, a trecut în revistă planurile de viitor care prevăd lucrări ample de infrastructură și a menționat proiectele care au în vedere conectivitatea rutieră și aeriană a orașului. Primarul Florin Birta a menționat și programul de reabilitare a clădirilor din centrul istoric, precum și a blocurilor de locuințe de pe raza orașului.

În cadrul programului, delegația româno-franceză a vizitat șantierul pasajului rutier din dreptul Pieței Cetate, noua Sala Polivalentă, lucrările de reabilitare a b-dului Nufărul - Cantemir, Parcul Industrial de pe Borșului, CET-ul Oradea, dar și principale obiective turistice: Sinagoga Sion și Casa Darvas - La Roche.

În atașament găsiți o galerie foto. 

 

 

Galeria foto - Delegație româno-franceză, vizită de lucru în Oradea

Serviciul 112
Situatii de urgenţă
Digital Oradea
Regulament APTOR
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Harta Oradiei
PUG
Consultare PRU Nufărul 1
Harta intravilan
Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea
Inchiriere locuinta
Ghid colectare deseuri
Oradea City Report
Piste de biciclete
MobilePay
Trafic greu
TPark
T-park SMS
AmParcat
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Ambulator