Trimite unui prieten

Două clădiri din centrul istoric vor fi reabilitate

Joi , 29 Septembrie 2022, 16:24

Exportă PDF - Două clădiri din centrul istoric vor fi reabilitate Tipărește pagina - Două clădiri din centrul istoric vor fi reabilitate Trimite unui prieten - Două clădiri din centrul istoric vor fi reabilitate
Două clădiri din centrul istoric vor fi reabilitate

Alte două clădiri vor fi reabilitate în cadrul Programului Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în Ansamblul Urban - Centrul Istoric Oradea.

Consilierii locali au votat aprobarea indicatorilor tehnico-economici necesari pentru reabilitarea a două imobile din centrul istoric al orașului: unul situat în Piața Unirii, nr. 7, iar celălalt pe strada Republicii nr. 3-5. Urmează procedura de selecție a constructorilor pentru efectuarea lucrărilor conform caietului de sarcini. 

În cazul imobilului situat în Piața Unirii, nr. 7 lucrările propuse constau în reabilitarea fațadei existente, fără modificări structurale la goluri, reparații șarpantă și înlocuire învelitoare, respectiv a tâmplăriei exterioare.

Clădirea datează din jurul anului 1900. La parter se găsesc spații comerciale, iar la etaj sunt locuințe colective. Regimul de înălțime este de subsol, parter și un etaj. Valoarea lucrărilor este de 1.381.182,24 de lei fără TVA, durata de execuție fiind de 12 luni.

În ce privește imobilul de pe strada Republicii, nr. 3-5, lucrările propuse pentru a fi executate constau în reabilitarea fațadei existente, înlocuirea învelitoarei și a tâmplăriei exterioare. Clădirea datează din jurul anului 1980 și are destinația de spații comerciale la parter și etaj, regimul de înălțime fiind subsol tehnic parțial, parter, etaj și mansardă.

Valoarea lucrărilor este de 553.654,94 de lei, durata de execuție fiind de 12 luni.

Programul Multianual a demarat în anul 2014, sub coordonarea Instituției Arhitectului Șef, fiind unul dintre cele mai importante programe derulate de Primăria Oradea. Prin intermediul acestuia s-a reușit practic schimbarea imaginii orașului, fiind puse în valoare cele mai frumoase clădiri din ansamblul urban - Centrul istoric Oradea.

Proprietarii clădirilor din Ansamblul urban - Centrul istoric Oradea trebuie să știe că sunt încurajați să-și renoveze fațadele, având sprijinul administrației locale în acest sens prin acest program.

Programul Multianual cuprinde un sprijin financiar atât pentru clădirile monument istoric cât și pentru cele aflate în centrul istoric (zona pietonală). Acesta presupune posibilitatea plății lucrărilor efectuate în rate pe o perioadă de 5 ani, fără dobândă, aplicându-se doar rata inflației anuale. Pentru clădirile monument istoric se acordă de către municipalitate un grant cuprins între 20-30%, pentru care este necesară constituirea unui drept de creanță în favoarea municipiului, pe 10 ani, așa cum prevedea legea 422/2001 a monumentelor istorice.

 

 

Ziua sustenabilitatii
Refugiati
Serviciul 112
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
PUG
Harta intravilan
Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator