Trimite unui prieten

După finalizarea lucrărilor de reabilitare, Sinagoga Aachvas Rein a fost inaugurată cu ocazia comemorării Zilei Holocaustului

Marti , 9 Octombrie 2018, 16:38

Exportă PDF - După finalizarea lucrărilor de reabilitare, Sinagoga Aachvas Rein a fost inaugurată cu ocazia comemorării Zilei Holocaustului Tipărește pagina - După finalizarea lucrărilor de reabilitare, Sinagoga Aachvas Rein a fost inaugurată cu ocazia comemorării Zilei Holocaustului Trimite unui prieten - După finalizarea lucrărilor de reabilitare, Sinagoga Aachvas Rein a fost inaugurată cu ocazia comemorării Zilei Holocaustului
După finalizarea lucrărilor de reabilitare, Sinagoga Aachvas Rein a fost inaugurată cu ocazia comemorării Zilei Holocaustului

Cu ocazia finalizării lucrărilor la Sinagoga Aachvas Rein de pe str. Primăriei nr. 25, Primăria Oradea și Comunitatea Evreilor din Oradea au organizat marți, 9 octombrie 2018, de Ziua Holocaustului, un eveniment în cadrul căruia a avut loc comemorarea Primei Rugăciuni pentru pomenirea și liniștea sufletească a evreilor deportați din Oradea și județul Bihor.

La inaugurarea sinagogii a participat o numeroasă audiență: Felix Koppelman - președintele Comunității Evreilor din Oradea, Dacian Palladi - city-managerul municipiului Oradea, Angela Lupșea - directorul executiv al Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Anamaria Sava - directorul adjunct al Direcției Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oardea, Cristian Pușcaș - arhitectul și proiectantul lucrării, Beniamin Rus - patronul firmei Selina care a realizat lucrările de reabilitare a sinagogii, episcopul orthodox Sofronie Drincec, fostul ministru de externe și fost ministru al educației Andrei Marga, precum și numeroși alți invitați.

În deschiderea evenimentului, Felix Koppelman, președintele Comunității Evreilor din Oradea, și-a exprimat mulțumirea, recunoștința și bucuria de a se afla azi în Sinagoga Aachvas Rein. "E un moment extraordinar în viața comunității evreilor din Oradea și pentru municipiul Oradea faptul că într-un timp foarte scurt, într-un timp record a luat viață această clădire distrusă, profanată, incendiată. Azi, printr-un context fericit de împrejurări, s-a putut realiza prima întâlnire atât socială, cât și ecumenică în această sinagogă de rit ortodox, una din cele 29 de sinagogi și lăcașuri de cult care au existat înainte de război și unde cei 30.000 de evrei își desfășurau activitatea", a spus dl. Felix Koppelman.

City-managerul municipiului Oradea, Dacian Palladi, s-a adresat celor prezenți astfel:  "În Oradea, evreii și comunitatea evreiască au scris istorie. La începutul anului 1940, Oradea avea o populație de aproximativ 90.000 locuitori, dintre care mai bine de 30.000 erau evrei, mai bine de 33,3% din populația orașului. Aceștia au cunoscut multă suferință, dar au cunoscut și multă creștere și speranță, iar mai apoi au fost nevoiți să emigreze. Cu bucurie constatăm că după comunitatea evreilor din București, comunitatea evreilor din Oradea este a doua ca mărime, deși numărul de 600 de persoane este mult mai mic decât al celor care au fost înregistrați după tristele evenimente de la începutul anului 1940. Dacă în 1940, în Oradea erau 30.000 de evrei, în anul 1946 de abia mai puteau fi numărați vreo 6.000 de evrei. Parte au murit pe frontul austro-ungar, parte au murit de foame, o parte s-au sinucis, o parte au încercat să supraviețuiască, puțini au reușit. Aceste lucruri nu trebuie uitate, aceste lucruri nu trebuie să se mai întâmple. Motiv pentru care, dincolo de inaugurarea acestei clădiri, cred că e mult mai important să cunoaștem istoria, să ne-o asumăm, să o respectăm și să o sporim spre bine. Comunității evreiești, reprezentanților săi și membrilor săi, din partea primarului Ilie Bolojan, din partea Primăriei Oradea primiți întreaga noastră considerațiune, regretul pentru suferințele  pe care le-ați trăit în această perioadă și speranța că atât cât depinde de noi, cu sprijinul și prin excelenta colaborare cu d-voastră, vom crește și vom spori împreună."

La finalul întâlnirii, singurul supraviețuitor din Oradea al Holocaustului,  dl. Blum Zoltan a aprins șase lumânări în memoria celor șase milioane de evrei care au pierit în al doilea război mondial.

Muzeu dedicat comunității evreiești

Directorul executiv al Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Angela Lupșea a vorbit despre modul în care spațiul din sinagogă va deveni în curând un spațiu expozițional dedicat comunității evreilor din Oradea și victimelor Holocaustului.  "În memoria celor plecați, ne dorim ca această sinagogă să devină un spațiu expozițional, un spațiu cultural. Spațiul de la mezanin va fi dedicat în exclusivitate Holocaustului și celor deportați la Auschwitz. Deja aici se lucrează la pictarea numelor evreilor deportați, iar acest lucru va continua atât cât spațiul de aici ne va permite. Spațiul de la parter va fi tot un spațiu expozițional în care vor predomina culorile Statului Israel: alb și albastru. Sperăm ca cel mai probabil la începutul lunii decembrie, în preajma sărbătorii de Sf. Nicolae, să putem deschide secția Muzeului dedicată istoriei și contribuției evreilor în orașul nostru", a precizat d-na Angela Lupșea.

Lucrările de reabilitare a Sinagogii Aachvas Rein au început în luna mai a acestui an și au fost finalizate săptămâna trecută, la data de 5 octombrie. Acestea au fost realizate de Primăria Oradea prin bugetul local, iar valoarea lor se ridică la cca 380.000 de lei.

Reabilitarea Sinagogii Aachvas Rein a vizat atât interiorul, cât și exteriorul clădirii. Asfel, lucrările interioare au constat în: reparații tencuială și zugrăveli, reparații ornamente, înlocuirea ușilor din lemn, reparații ale ferestrelor, încălzire în pardoseală, pardoseală din marmură, refacerea instalațiilor electrice și a instalațiilor de iluminat, instalarea rețelei IT de uz intern, montarea sistemului de supraveghere video și antiefracție, repararea acoperișului, montarea de jgheaburi și burlane.

Reparațiile exterioare au constat în tencuieli și zugrăveli la fațadă și în refacerea elementelor decorative ale fațadei. În continuare, vor urma lucrările de rafacere a  gardului, lucrările de amenajări exterioare și realizarea racordului termic.

Galeria foto - După finalizarea lucrărilor de reabilitare, Sinagoga Aachvas Rein a fost inaugurată cu ocazia comemorării Zilei Holocaustului

Refugiati
Situatie Covid
Serviciul 112
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Valorificarea energiei geotermale
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator