Trimite unui prieten

Evenimente dedicate zilei comemorării victimelor holocaustului

Miercuri , 25 Ianuarie 2023, 16:40

Exportă PDF - Evenimente dedicate zilei comemorării victimelor holocaustului Tipărește pagina - Evenimente dedicate zilei comemorării victimelor holocaustului Trimite unui prieten - Evenimente dedicate zilei comemorării victimelor holocaustului
Evenimente dedicate zilei comemorării victimelor holocaustului

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, în parteneriat cu Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare", susținut de Consiliul Județean Maramureș și Asociația Maramureș Heritage, organizează o expoziție temporară de pictură, grafică și fotografie „Vecinii mei, evreii din Baia Mare"

Vernisajul va avea loc vineri, 27 ianuarie 2023, ora 11.00, la Sinagoga Aachvas Rein - Sinagoga Istoriei Evreilor din Oradea, str. Primăriei, nr. 25.

Expoziția cuprinde 28 de lucrări de artă plastică realizate de pictori evrei, activi în segmente diferite de timp în cadrul Școlii băimărene de pictură și 25 de fotografii care provin din colecția Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Statele Unite.

Evenimentul expozițional este curatoriat de Robert Strebeli, manager al Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» și Robert Cotos, președintele Asociației Maramureș Heritage.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 27 ianuarie - 31 mai 2023.

Evenimentele cuprind și expoziția personală a artistului fotograf Csíki János, organizata de Asociaţia Internațională „Euro Foto Art" (AIEFA), sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP), recunoscută de UNESCO, vernisată în prezența autorului joi, 26 ianuarie, de la ora 18:00, la Sinagoga Neologă Sion, din Oradea.

Cu această ocazie vor fi expuse 50 de fotografii alb-negru realizate în lagărele de exterminare de la Auchwittz, Birkenau și Mathausen. Fotografiile prezintă locurile în care au fost asasinați circa 6 milioane de evrei de toate vârstele.

Un alt eveniment din Sinagoga Neologă Sion este concertul „Shalom Chaverim" cu începere de la ora 19.00, organizat și susținut de Filarmonica de Stat din Oradea. 

În fiecare an, pe 27 ianuarie, comemorăm victimele Holocaustului. În 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică. 

Este o zi universală de comemorare şi a fost propusă de Statul Israel împreună cu alte 89 de state, fiind stabilită în urma Rezoluției adoptate la 1 noiembrie 2005 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.

Holocaust (din cuvântul grecesc holókauston), este o traducere a termenului ebraic olah, care înseamnă „ardere de tot" și care denumește vechiul ritual iudaic de sacrificiu în care (bucăți de) animale sau plante erau arse pe altar pentru lahve (Elohim).

Acest termen a fost utilizat pentru a descrie uciderea a circa șase milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa, dar au fost persecutați și asasinați evrei și în Asia și nordul Africii. Persecuțiile au fost efectuate pe etape, în urma accederii la putere a lui Hitler, guvernul german a adoptat legi prin care evreii erau excluși din societatea civilă, cele mai cunoscute fiind Legile Nürnberg din 1935. Victime ale atrocităților naziste au mai fost: circa trei milioane de polonezi, o jumătate de milion de sinti şi roma, mai mult de 15 mii de homosexuali, persoanele cu handicap şi membri ai cultului creștin „Martorii lui Iehova", toţi etichetați drept „dușmani ai statului german". Au fost uciși în total 1,5 milioane de copii.

Holocaustul sau Shoah este experiența negativă de cele mai mari proporții trăită de aproape trei generații şi rămâne cea mai mare traumă socială a secolului al XX-lea. De 77 de ani  instanțele internaționale şi de stat au dat sentințe în vederea pedepsirii acelora care au comis de facto acest genocid. Au fost înființate centre de documentare şi fundații pentru cercetarea problemei, s-au organizat locuri comemorative „in memoriam" celor care au fost uciși şi schingiuiți în localitățile lor natale ori în taberele ororilor umane de la Auschwitz -Birkenau, Matthausen, Bergen-Belsen, Dachau şi altele.

În Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului se aduc omagii, se aprind lumânări şi au loc marșuri ale durerii în memoria victimelor Holocaustului. Sunt gesturi simbolice, cărora li se adaugă Memorialele Holocaustului „Yad Vashem" din Israel, Memorialul Holocaustului din SUA, Memorialul Holocaustului din Berlin sau alte zeci de astfel de instituții din marile orașe ale Europei, Statelor Unite ale Americii, Asiei sau din Israel, care țin vie amintirea victimelor genocidului.

 

 

Oradea colecteaza selectiv
Serviciul 112
Situatii de urgenţă
Digital Oradea
Regulament APTOR
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Harta Oradiei
PUG
Consultare PRU Nufărul 1
Harta intravilan
Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea
Inchiriere locuinta
Ghid colectare deseuri
Oradea City Report
Piste de biciclete
MobilePay
Trafic greu
TPark
T-park SMS
AmParcat
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Ambulator