Trimite unui prieten

Expoziția „Arborii din San Martino del Carso (Doberdò) - Mărturii dintr-o tranșee”

Joi , 12 Aprilie 2018, 14:05

Exportă PDF -  Expoziția „Arborii din San Martino del Carso (Doberdò) - Mărturii dintr-o tranșee” Tipărește pagina -  Expoziția „Arborii din San Martino del Carso (Doberdò) - Mărturii dintr-o tranșee” Trimite unui prieten -  Expoziția „Arborii din San Martino del Carso (Doberdò) - Mărturii dintr-o tranșee”
 Expoziția „Arborii din San Martino del Carso (Doberdò) - Mărturii dintr-o tranșee”

Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural în colaborare cu Asociația Gruppo Speleologico Carsico din San Martino del Carso - Italia, Muzeul „Móra Ferenc" și Asociația Meritum din  Szeged,  Asociația Tanoda din Oradea și Muzeul Național al Banatului din Timișoara, organizează expoziția „Arborii din San Martino del Carso (Doberdò). Mărturii dintr-o tranșee".

Vernisajul va avea loc în data de 14 aprilie 2018, ora 14:00, la sediul Muzeului, în Cetatea Oradea, corpul B al Palatului Princiar, etaj I.

Arborii din San Martino del Carso sunt mărturii ale primului război mondial.

Regimentul din Szeged și Regimentul 61 Infanterie din Timişoara au luptat în bătăliile de la Isonzo. Potrivit unui participant direct, Kokay Ladislau, soldat din regimentul din Szeged, o parte a frontului de la Isonzo, mai exact din faţa localităţii San Martino, era apărat cu schimbul de regimentele din Timişoara şi Szeged.

Aceste dovezi certifică existenţa celor două relicve de război: arborii de la Szeged şi Timişoara, care au constituit un punct de reper important atât pentru soldații regimentelor, cât și pentru adversarii aflați în tranșeele învecinate.

Trunchiurile de copaci sunt simbol al tăriei, suferinței și soartei comune.

S-a constatat că imaginea arborelui de pe frontul italian a fost imprimată pe cărțile poștale, devenind un simbol al memoriei, al primului Război Mondial. Prin această expoziție, organizatorii și-au propus să promoveze semnificația acestui simbol care leagă România, Italia și Ungaria, prin participarea la  sângeroasele lupte dintre armatele italiene și austro-ungare din San Martino del Carso.

Arborele păstrat în colecţia Muzeul „Móra Ferenc" din Szeged a fost adus cu o căruţă a armatei de pe frontul de la San Martino la Szeged, unde a ajuns în 16 iulie 1916.

Trunchiul de copac aflat în colecția Muzeului Național al Banatului reprezintă o mărturie a participării bănăţenilor din Regimentul 61 Infanterie „Ritter von Frank" din Timişoara în luptele de pe platoul Doberdò. Textul inscripţionat pe placa metalică a acestuia, în limba germană, este următorul: „Acest copac a fost tăiat din pământul îmbibat de sângele bravilor noştri soldaţi la St. Martino. În amintirea zilelor fierbinţi şi grele ale regimentului, care împreună cu Regimentele de infanterie din Divizia nr. 17 prin curaj şi jertfă au apărat mai mult de un an localitatea".

Expoziția va fi completată cu obiecte din primul război mondial, obiecte care aparțin Asociației Tanoda.

 

Serviciul 112
Digital Oradea
Refugiati
Plantati in amintire
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Harta Oradiei
PUG
Harta intravilan
Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator