Trimite unui prieten

Instituția Arhitectului Șef: raport pe anul 2016, proiecte pentru 2017

Joi , 9 Februarie 2017, 14:26

Exportă PDF - Instituția Arhitectului Șef: raport pe anul 2016, proiecte pentru 2017 Tipărește pagina - Instituția Arhitectului Șef: raport pe anul 2016, proiecte pentru 2017 Trimite unui prieten - Instituția Arhitectului Șef: raport pe anul 2016, proiecte pentru 2017
Instituția Arhitectului Șef: raport pe anul 2016, proiecte pentru 2017

Viceprimarul Mircea Mălan a susținut azi, 9 februarie 2017, alături de directorul executiv Adriana Lipoveanu, arhitecta-șefă a orașului, o conferință de presă în care a fost prezentat raportul de activitate pe 2016 a Instituției Arhitectului Șef.

La conferință au participat şi Lucia Iacob - şef serviciu autorizări, precum și Carmen Cioflan - şef birou GIS.

În deschiderea conferinței de presă, viceprimarul Mircea Mălan a vorbit despre rolul esenţial jucat de Instituția Arhitectului Șef pentru orașul nostru, fie că e vorba de proiectele de reabilitare a clădirilor monument-istoric, fie de eliberarea autorizațiilor de urbanism sau de impunerea regulamentului de publicitate. „Din cifrele pe care le avem se poate observa că în anul 2016 Instituția Arhitectului Șef a avut o activitate intensă în toate domeniile de activitate. În ceea ce privește numărul documentelor eliberate, se poate observa o creștere semnificativă, ceea ce arată că orașul Oradea se dezvoltă în mod semnificativ,  respectiv că încercăm să ne adaptăm nevoilor concrete ale cetățenilor ", a menționat Mircea Mălan.

Mai multe construcţii, mai puţine demolări

În continuare, arhitecta-șefă a orașului, Adriana Lipoveanu, a prezentat raportul de activitate a instituției pe care o conduce, subliniind că față de anii anteriori se poate constata o creștere numerică a tuturor cererilor pentru emiterea actelor specifice: certificate de urbanism, autorizații de construire, autorizații de desființare, ceea ce este un indicator urban foarte bun pentru dezvoltarea orașului.

"Deoarece Primăria Oradea permite cetățenilor și solicitarea actelor specifice și în regim de urgență, activitate introdusă în anul 2014, numărul solicitărilor pentru emitere în regim de urgență și-a continuat trendul crescător, ceea ce ne întărește convingerea că a fost o inițiativă bună, numărul documentelor emise în regim de urgență crescând cu 22% față de anul 2015. De asemenea, și obiectivul propus pe anul trecut, de a scurta perioadele de emitere și pentru regimul normal la 7 zile pentru certificatele de urbanism, respectiv de 15 zile pentru autorizațiile de construire s-a îndeplinit în majoritatea cazurilor", a adăugat dna Lipoveanu.

Totodată, Adriana Lipoveanu a precizat că din analiza ciferelor statistice se poate observa continuarea trendului crescător în ceea ce privește construcțiile noi/extinderile construcțiilor, astfel că față de anul 2015 se înregistrează o creștere de 41%, iar față de media ultimilor 5 ani se înregistrează o creștere de 57%. Astfel, toți indicatorii urbani înregistrează creșteri, cu excepția adeverințelor de desființare a construcțiilor, ceea ce arată faptul că în anul 2016 s-a demolat mai puțin cu cca. 20% decât în anul 2015.

În ceea ce privește activitatea Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajarea Teritorului (CMUAT) anul trecut au fost analizate 116 documentații de urbanism, 90 PUZ-uri și 26 PUD-uri, iar ca documentații promovate și aprobate de către Consiliul Local, în 2016 au fost înaintate spre discuție și aprobate de către Consiliul Local un număr de 29 documentații de urbanism: 21 PUZ-uri și 8 PUD-uri.

Arhitectul șef a enumerat și câteva dintre documentațiile care au vizat proiecte foarte importante ale Primăriei Oradea, analizate și avizate în cadrul ședințelor CMUAT, precum: sala de sport polivalentă, restaurarea casei Darvas-La Roche, reabilitarea și refuncționalizarea imobilului Clădirea Manejului din Ansamblul Cazarma Husarilor, construirea podului rutier peste Crișul Repede între străzile Plevnei și Szigligeti Ede, drum de legătură între strada Suişului și Calea Bihorului, drumuri colectoare Calea Sîntandrei - Calea Aradului etc.

Continuă reabilitarea faţadelor în centrul istoric

În ceea ce privește proiectele importante pentru anul 2017, acestea privesc atât continuarea proiectelor de dezvoltare locală începute în anii anteriori, care continuă sau se vor finaliza în anul 2017, cât şi și lucrări noi.

Astfel, se are în vedere elaborarea PUZ constituire drumuri colectoare, însoțitoare ale șoselei de centură, elaborare PUZ zona construită protejată Centru Istoric, elaborare PUZ urbanizare și creere drumuri colectoare adiacente șoselei de centură Calea Ogorului şi preluarea documentațiilor de urbanism în format online. Directorul executiv al Instituției Arhitectului Șef a mai amintit printre proiectele majore pe anul 2017 valorificarea potențialului ambiental al malurilor Crișului Repede prin realizarea unităților de alimentație publică cu terasă  în zona podului Sf. Ladislau, refacerea zonelor publice cu impact major asupra vieții și imaginii urbane (proiect de reabilitare Pasaj Madach, amenajarea piațetei peste parcarea subterană din strada Independenței), respectiv proiectul "Protejarea și promovarea patrimoniului art-nouveau", finanțat în cadrul programului "Transnațional Dunărea", având o valoare de 1.649.559 euro, din care municipiului Oradea îi revin 320.711 euro.

În ceea ce priveşte reabilitarea fondului construit din zona centrală prin programul multianual, Adriana Lipoveanu a arătat că în acest an va continua reabilitarea faţadelor unor clădiri, începută în anii 2015 şi 2016: palatele Stern, Moskovits Miksa şi Apollo, precum şi clădirile de pe Republicii nr. 13 şi din Piaţa Unirii nr. 6. Urmează ca în 2017 să înceapă şi reabilitarea palatelor Fuchsl, Adorjan I şi II, Ullman, Casa Deutsch şi alte 11 imobile de pe strada Vasile Alecsandri, precum şi imobilele din Piaţa Ferdinand nr. 1 şi 3.

În atașament găsiți raportul de activitate pe 2016 a Instituției Arhitectului Șef din Primăria Oradea.

 

 

Fișiere - Instituția Arhitectului Șef: raport pe anul 2016, proiecte pentru 2017

Refugiati
Situatie Covid
Serviciul 112
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator