Trimite unui prieten

Lucrările la Nokian Tyres, prima fabrică de anvelope cu emisii zero de CO2 din lume, au fost inaugurate

Joi , 11 Mai 2023, 16:14

Exportă PDF - Lucrările la Nokian Tyres, prima fabrică de anvelope cu emisii zero de CO2 din lume, au fost inaugurate Tipărește pagina - Lucrările la Nokian Tyres, prima fabrică de anvelope cu emisii zero de CO2 din lume, au fost inaugurate Trimite unui prieten - Lucrările la Nokian Tyres, prima fabrică de anvelope cu emisii zero de CO2 din lume, au fost inaugurate
Lucrările la Nokian Tyres, prima fabrică de anvelope cu emisii zero de CO2 din lume, au fost inaugurate

Nokian Tyres, cea mai mare investiție din ultimii ani din România, și implicit din Oradea, a marcat astăzi începerea lucrărilor de construcție a noii sale fabrici de anvelope, prima unitate cu emisii zero de CO2 din industria anvelopelor.

Momentul a avut loc în prezența premierului României, Nicolae Ciucă, a miniștrilor Sebastian Burduja (Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării) și Lucian Bode (Ministerul Afacerilor Interne), a președintelui Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a primarului Oradiei, Florin Birta, a prefectului Dumitru Țiplea, a președintelui Consiliului de Administrație al Nokian Tyres, Jukka Hienonen și ai altor oficiali români și finlandezi, la nivel înalt. Producția de anvelope este programată să înceapă în 2025, dar reprezentanții companiei au declarat că primele produse vor fi gata în toamna anului viitor.

Fabrica va fi ridicată pe amplasamentul fostului CET II, din strada Ogorului nr. 36, valoarea totală a investiției fiind estimată la circa 650 de milioane de euro, ceea ce o face una dintre cele mai mari investiții din țara noastră, din ultimii ani. Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, cu potențial de extindere în viitor. Unitatea se va concentra pe producția de anvelope, în principal, pentru piața din Europa Centrală. Amplasamentul va include și o facilitate de distribuție pentru depozitarea și distribuția anvelopelor.

În discursul său, premierul Nicolae Ciucă le-a vorbit celor prezenți despre pașii care au condus la atragerea acestei investiții la noi, în condițiile în care reprezentanții Nokian Tyres aveau alte câteva zeci de opțiuni. De asemenea, prim-ministrul a adus cuvinte de laudă la adresa administrațiilor locale, care s-au implicat și au reușit să seteze cadrul potrivit pentru acest obiectiv.

„Au fost prezentate datele proiectului, au fost prezentate elemente de condiționalitate privind începerea și derularea proiectului şi, de asemenea, au fost menționate peste 40 de alte locații în 40 de țări, unde această investiție ar fi putut să înceapă. Când vine vorba de 40 de țări, sigur că există o anumită strângere de inimă legată de șansa de a fi ales pentru un astfel de proiect. Dar am înțeles la vremea respectivă viziunea companiei Nokian, am înțeles şi condițiile pe care le-au prezentat reprezentanții firmei de consultanță Deloitte şi, cel mai important, am înțeles că este vorba de o investiție pe termen lung, care va asigura o colaborare cu autoritățile române, cu autoritățile finlandeze și poate fi un foarte bun moment de extindere și de mai multă consistență în relațiile bilaterale dintre țările noastre. După ce am prezentat disponibilitatea noastră, i-am rugat să se gândească și să vadă potențialul din România, dincolo de oportunitate, potențial care, din perspectiva mea, a fost convingător și, desigur, angajamentul nostru de a sprijini proiectul de la nivelul Guvernului. Sprijinul nostru nu putea să vină fără sprijinul pe care l-au oferit autoritățile locale. Din perspectiva mea, autoritățile locale au fost cele care, practic, au setat cadrul pentru ca această investiție să se desfășoare, iar de la Guvern am venit cu garanțiile de sprijin pentru această investiție", a subliniat premierul.

Nicolae Ciucă a lăudat proiectul și pentru că fabrica va avea zero emisii de dioxid de carbon, urmând să dezvolte și o componentă proprie de producere a energiei verzi.

„Este o investiție de peste 600 de milioane euro, dar din această investiție, ajutorul de stat este unul consistent, de aproximativ 100 de milioane euro. Ca atare, este, din punctul meu de vedere, un model de a înțelege modul în care ne putem sprijini reciproc pe proiecte de anvergură. Avem nevoie de proiecte de anvergură care să aibă o contribuție substanțială la dezvoltarea economiei noastre. Pentru Oradea va însemna un loc important pe harta producției de automotive în Europa și în lume, va însemna mai multe locuri de muncă, va însemna mai mulți bani la bugetul local și mai mulți bani la bugetul de stat. Din punctul meu de vedere, este o investiție care va asigura o parte de beneficiu pentru toți actorii implicați în acest proiect", a mai menționat premierul României.

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a vorbit despre importanța investițiilor pentru Oradea și Județul Bihor.

„Oradea s-a dezvoltat în ultimii ani, în principal, pe baza investițiilor realizate de companiile românești și a investițiilor sale indirecte în parcurile industriale, în Zona Metropolitană, ajungând să ne creștem numărul de angajați, în zece ani de zile, de la 75 de mii la 95 de mii de angajați. Ceea ce face astăzi Nokian la Oradea este un lucru foarte important pentru că vine cu această investiție să consolideze orașul și județul Bihor ca un pod regional industrial competitiv, fiind cea mai mare investiție din ultimii ani, pentru că aduc noi tehnologii, aduc competență, aduc determinare, aduc exigență, iar aceste lucruri sunt factori ai dezvoltării. Noi, ca autorități locale, avem un respect pentru toți cei care lucrează în companiile din oraș și județ, pentru toți cei care investesc la noi pentru că prin aceste investiții și prin munca lor în comunitatea noastră, pe umerii lor, asigurăm oportunități pentru cetățenii noștri, asigurăm impozite și capacitatea de servicii publice bune", a precizat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Reprezentanții Nokian Tyres au precizat că decizia de a investi în Oradea este una strategică și a fost luată ținând cont de mai mulți factori.

„Forța de muncă disponibilă, logistica, locația optimă, aflată în proximitatea clienților noștri, un mediu de afaceri stabil, sunt doar câțiva factori care au contribuit la decizia noastră de-a alege orașul d-voastră. După ce am analizat atent 40 de locații, a fost clar că România și Oradea este alegerea potrivită pentru noi, iar timpul petrecut aici ne-a întărit convingerea că am ales bine pentru viitorul acestei companii", a transmis președintele Consiliului de Administrație al Nokian Tyres, Jukka Hienonen.

La finalul discursurilor, reprezentanții companiei Nokian Tyres și oficialitățile prezente au marcat simbolic începerea lucrărilor, punând la temelia fabricii primele lopeți cu nisip, îngropând, totodată și o capsulă a timpului, conținând mai multe obiecte simbolice.

 

Galeria foto - Lucrările la Nokian Tyres, prima fabrică de anvelope cu emisii zero de CO2 din lume, au fost inaugurate

Serviciul 112
Situatii de urgenţă
Digital Oradea
Regulament APTOR
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Harta Oradiei
PUG
Consultare PRU Nufărul 1
Harta intravilan
Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea
Inchiriere locuinta
Ghid colectare deseuri
Oradea City Report
Piste de biciclete
MobilePay
Trafic greu
TPark
T-park SMS
AmParcat
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Ambulator