Trimite unui prieten

MESAJUL PRIMARULUI ORADIEI, LA TRECEREA DINTRE ANI

Vineri , 31 Decembrie 2021, 15:25

Exportă PDF - MESAJUL PRIMARULUI ORADIEI, LA TRECEREA DINTRE ANI Tipărește pagina - MESAJUL PRIMARULUI ORADIEI, LA TRECEREA DINTRE ANI Trimite unui prieten - MESAJUL PRIMARULUI ORADIEI, LA TRECEREA DINTRE ANI
MESAJUL PRIMARULUI ORADIEI, LA TRECEREA DINTRE ANI

Dragi orădeni,

Am traversat împreună un an 2021 plin de provocări. Pandemia a provocat o serie de dezechilibre de ordin economic și social, cu implicații în toate domeniile. Pentru a putea depăși neajunsurile provocate de noile împrejurări, Primăria Oradea a trebuit să se adapteze, astfel încât să putem înainta cu proiectele majore la care lucrăm.

În 2021, am continuat investițiile importante pentru Oradea și orădeni. Am dat în folosință noua linie de tramvai ce leagă cartierul Nufărul de Calea Aradului. În același timp, am înnoit parcul OTL, cu 20 de tramvaie moderne și 15 autobuze hibrid. Tot în acest an, am finalizat parcarea supraetajată din strada George Barițiu. Prin inaugurarea acestui nou parking, ajungem la un total de 1.650 de locuri de parcare amenajate în cele patru parcări din centrul orașului.

În anul ce stă să treacă, am înaintat cu două proiecte extrem de importante pentru calitatea mobilității urbane: reabilitarea bulevardul Nufărul - Cantemir și începerea lucrărilor la pasajul subteran de la Piața Cetate. De asemenea, am finalizat pasajul Universității de pe Șoseaua de Centură. Am continuat să punem accent pe spațiile dedicate pietonilor, atât în zona centrală, cât și în cartiere. Arealul central din care fac parte Piața Ferdinand și străzile Libertății, Iosif Vulcan și Grigorescu a căpătat o nouă față, prietenoasă cu pietonii. De asemenea, am început lucrările la piațetele pietonale din Nufărul, Cazaban și Magnoliei.

Am investit și în infrastructura educațională. Reabilitarea Liceului Onisifor Ghibu, a Școlii Dacia și a Școlii nr. 11 stau mărturie, în acest sens. În paralel, Primăria Oradea a investit în sănătate, pentru spații corespunzătoare și derulând achiziții de echipamente medicale.

Sunt conștient că perioada delicată pe care o traversăm aduce cu sine dificultăți, pe care orădenii le resimt zi de zi. Creșterea prețurilor la gaze și la energie electrică a antrenat o escaladare a prețurilor, în întreaga economie. Factura o plătește atât Primăria Oradea, cât și fiecare orădean în parte. De aceea, în 2022 ne propunem să accelerăm programul municipal de reabilitare termică a blocurilor. Mizăm pe o bună colaborare cu Guvernul României, astfel încât acest program să poată fi îmbunătățit şi extins. Prin investițiile de amploare în sistemul municipal de termoficare, am reușit să reducem pierderile din rețea la doar 25% și ne propunem ca prin noile investiții aceste pierderi să scadă sub 20%, astfel încât costurile să se mențină în limitele suportabilității, în ciuda actualelor condiții neprielnice de pe piețele din energie.

În anul ce vine, vom lansa noi șantiere importante pentru infrastructura de transport din oraș. Mă refer în primul rând la pasajele subterane din Centrul Civic și de pe bulevardul Republicii. De asemenea, pentru a crește atractivitatea orașului, vom pune în practică noul terminal intermodal de transport, de pe Șoseaua Borșului.

Vom continua programul de reabilitare a clădirilor din Centrul Istoric. Una dintre aceste clădiri este cea în care funcționează Colegiul Național Mihai Eminescu, pe care o vom reabilita în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării.

În 2022 vom finaliza amenajarea platoului pietonal de pe malul Crișului, situat deasupra parcării subterane din strada Independenței. Tot în 2022, vom da în folosință noua Sală Polivalentă, ce va deveni un spațiu ultramodern, de referință pentru sportul din Oradea. Noul an va deschide și programul municipal de reabilitare și modernizare a parcurilor centrale din oraș.

Ritmul investițiilor în sistemul sanitar își va continua traiectoria ascendentă. După extinderea și modernizarea UPU, respectiv a noului bloc operator de la Maternitate, vom înainta cu proiectul noului spital de boli infecțioase, de pe strada Vlădeasa.

Prin aceste obiective de investiții, menite să dezvolte orașul, urmărim ca oportunitățile pe care Oradea le oferă să îi țină pe orădeni acasă. Și, mai mult decât atât, să îi întoarcă pe orădenii plecați, iar Oradea să devină Acasă pentru oricine dorește să își găsească un rost aici, în orașul pe care cu mândrie îl numim Capitala Art Nouveau a României.

 

În numele echipei din Primăria Municipiului Oradea, vă urez tuturor un An Nou cu sănătate și multe împliniri!

                                                           

LA MULȚI ANI!

                                                                       

Florin Birta,

Primarul Oradiei

 

Refugiati
Situatie Covid
Serviciul 112
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator