Trimite unui prieten

O nouă linie de tramvai va asigura o legătură directă între Ioşia, zona Universităţii şi Cantemir

Joi , 26 Ianuarie 2017, 15:52

Exportă PDF - O nouă linie de tramvai va asigura o legătură directă între Ioşia, zona Universităţii şi Cantemir Tipărește pagina - O nouă linie de tramvai va asigura o legătură directă între Ioşia, zona Universităţii şi Cantemir Trimite unui prieten - O nouă linie de tramvai va asigura o legătură directă între Ioşia, zona Universităţii şi Cantemir
O nouă linie de tramvai va asigura o legătură directă între Ioşia, zona Universităţii şi Cantemir

În şedinţa Consiliului Local de azi, 26 ianuarie 2017, au fost aprobaţi indicatorii pentru obiectivul de investiţie: "Realizarea legăturii pe cele trei direcţii ale liniilor de tramvai în intersecţia dintre străzile Primăriei - Decebal - Calea Aradului şi extindere linie nouă de tramvai pe traseul Calea Aradului - str. Făgăraşului - str. Atelierelor (cu acces depou OTL) şi legătura pe toate direcţiile cu str. Dimitrie Cantemir".

În cadrul conferinţei de presă de azi, primarul Ilie Bolojan a precizat următoarele, referitor la acest proiect: "Proiectul extinderii liniei de tramvai, care va genera o legătură mult mai bună între cartierul Rogerius - Ioşia - zona Universităţii şi Cantemir, face parte din pachetul de proiecte care urmează să fie finalizate din fonduri europene, în acestă nouă sesiune de finanţare. Proiectul presupune extinderea liniei de tramvai cu peste 7 km, astfel încât de pe Calea Aradului, acolo unde astăzi linia de tramvai intră în zona Ioşia - cartierul de case, linia de tramvai să meargă pe mijlocul Căii Aradului către ieşirea spre Arad, apoi, imediat ce se trece Pârâul Peţa, se virează la stânga şi pe malul stâng al Peţei, prin spatele magazinului Auchan, piaţa de vechituri, Universitate, unitatea de jandarmi se ajunge pe strada Atelierelor, în zona depoului OTL, iar apoi se închide acestă buclă nouă prin Cantemir. Lucrarea este dublată şi de execuţia unui nou braţ al tramvaiului în intersecţia din giraţia de la Biserica Emanuel, astfel încât tramvaiul să poată să circule pe toate cele trei direcţii şi prin urmare să se închidă direcţia Rogerius - Calea Aradului, pentru o mai bună legătură".

Proiectul de extindere a liniei de tramvai presupune aşadar două lucrări: o cotă mică o va reprezenta rezolvarea circulaţiei în giraţia din intersecţia Decebal - Calea Aradului - str. Primăriei, cea mai mare parte a proiectului fiind alocată extinderii liniei de tramvai pe aliniamentul menţionat mai sus.

În ceea ce priveşte momentul începerii lucrărilor, primarul Ilie Bolojan a spus: "Urmează să pregătim documentaţia pentru demararea procedurii de licitaţie, în aşa fel încât la sfârşitul lunii februarie să poată fi organizată licitaţia. Urmează apoi două luni de zile, timpul de aşteptare pentru depunerea ofertelor şi probabil o lună sau două, partea de evaluare/contestaţii. Dacă nu sunt probleme deosebite, în vara acestui an ar trebui să începem lucrările".

Acest proiect va fi depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional (2014-2020), Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiţie 4.1 - Mobilitate urbană durabilă.

Titularul şi beneficiarul acestei investiţii va fi Oradea Transport Local S.A.

Amplasamentul investiţiei vizează străzile: Calea Aradului, Făgăraşului, Atelierelor, Aleea Salca şi Nufărul.

Valoarea totală a investiţiei va fi de 53.365.727, 45 lei (inclusiv TVA), iar durata de realizarea a lucrărilor se va întinde pe 30 de luni.

Acest proiect urmăreşte o mobilitatea urbană durabilă, iar efectele implementării lui se vor reflecta în limitarea creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră. Acest lucru se va vedea în scăderea emisiilor de noxe provenite din transport, fapt ce va fi realizat prin oferirea opţiunilor de transport alternativ şi descurajarea utilizării autoturismelor personale.

Noul traseu va avea 8 staţii de tramvai

Extinderea liniei noi de tramvai se va face pe traseul Calea Aradului - str. Făgăraşului - str. Atelierelor (cu acces depou OTL) şi legătura pe toate direcţiile cu str. D. Cantemir, iar lungimea totală a traseului va fi de 3.840 m pe firul I (sens de mers)  şi 3.820 m pe firul II (sens de mers).

Potrivit ing. Nicolae Găgeanu, proiectant la firma S.C AQUACONS S.R.L, cea care a elaborat documentaţia tehnică, noua linie de tramvai va fi formată din 8 tronsoane, care presupun 8 staţii de tramvai, după cum urmează:

- Tronson Calea Aradului - cuprins între strada Aviatorilor şi podul peste Pârâul Peţa - lungime 535 m

- Tronson complex comercial - cuprins între podul peste Pârâul Peţa  şi str. T. Blajovici - lungime 680 m

- Tronson strada Făgaraşului - cuprins între strada T. Blajovici şi strada Universităţii - lungime 710 m

- Tronson strada Făgăraşului - cuprins între str. Universităţii şi intersecţia cu strada Făgăraşului - lungime 480 m

- Tronson Cartier Ceyrat - cuprins între intersectia cu strada Făgăraşului şi strada Ronald Reagan - lungime 520 m

- Tronson strada Ceyrat - cuprins între strada Ronald Reagan şi strada Thurzo Sandor - lungime 162 m

- Tronson strada Atelierelor - cuprins între strada Thurzo Sandor şi Aleea Salca - lungime 408 m

- Tronson Aleea Salca - cuprins între strada Atelierelor si B-dul Cantemir - 395 m

Toate cele 8 intersecţii urmează să fie semaforizate cu semafoare inteligente cu senzori. De menţionat că cea mai mare parte a investiţiei va viza partea de automatizări şi semafoare. În ceea ce priveşte macazele, acestea vor fi toate automate.

Liniile de tramvai vor fi în totalitate ecologice, ele vor sta pe traverse îmbrăcate în gazon prevăzut cu sistem de irigare.

 

 

Galeria foto - O nouă linie de tramvai va asigura o legătură directă între Ioşia, zona Universităţii şi Cantemir

Serviciul 112
Situatii de urgenţă
Digital Oradea
Regulament APTOR
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Harta Oradiei
PUG
Consultare PRU Nufărul 1
Harta intravilan
Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea
Inchiriere locuinta
Ghid colectare deseuri
Oradea City Report
Piste de biciclete
MobilePay
Trafic greu
TPark
T-park SMS
AmParcat
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Ambulator