Trimite unui prieten

Prețul de facturare a gigacaloriei furnizată populației, mai mic din 1 ianuarie

Joi , 27 Ianuarie 2022, 16:33

Exportă PDF - Prețul de facturare a gigacaloriei furnizată populației, mai mic din 1 ianuarie Tipărește pagina - Prețul de facturare a gigacaloriei furnizată populației, mai mic din 1 ianuarie Trimite unui prieten - Prețul de facturare a gigacaloriei furnizată populației, mai mic din 1 ianuarie
Prețul de facturare a gigacaloriei furnizată populației, mai mic din 1 ianuarie

Primăria Oradea scade prețul de facturare a gigacaloriei furnizată utilizatorilor sistemului de la 396 de lei la 373 de lei. Măsura a fost aprobată astăzi de către aleșii locali, care și-au dat girul pentru noile prețuri ale energiei termice practicate de către societatea Termoficare Oradea SA în Oradea, valabile din 1 ianuarie 2022. Asta înseamnă că următoarele facturi emise populației vor fi calculate în funcție de actualul preț al gigacaloriei.

„Așa cum am spus, în momentul în care Guvernul României va aloca bani care să acopere unele costuri de producție a gicacaloriei, noi vom reveni asupra prețului și vom scădea proporțional această sumă primită de la Guvern cu cheltuielile pe care le avem. În urma unui calcul, pe întreaga perioadă a iernii 2021- 2022, noi vom primi de la Guvernul României, suma de 11,7 milioane de lei. Această sumă reprezintă jumătate din diferența de preț standard pe care îl calculează Guvernul, respectiv de 250 de lei, și prețul de achiziție pe care noi îl avem în momentul de față. Deci 11,7 milioane lei transformate în câtă gicacalorie se consumă într-o iarnă, ne-a reieșit o scădere a prețului gigacaloriei de la 396 de lei, prețul de facturare către populație, la 373 de lei. Practic, o reducere cu 23 de lei pe gicacalorie, care se va calcula o dată cu facturile emise din 1 ianuarie, deci facturile vor fi emise cu prețul nou", a explicat primarul Florin Birta.

Edilul a arătat că Oradea are 77.100 de utilizatori ai sistemului de termoficare și un preț total al gicacaloriei de 528 de lei, cel mai mic din țară. Din această sumă,  29% reprezintă subvenția suportată de Primăria Oradea, respectiv 155 de lei, restul de 373 de lei fiind prețul de facturare pentru consumatorii casnici.

„Aici se văd investițiile de aproximativ 200 de milioane de euro care au fost făcute în sistemul de termoficare din 2008 până în prezent și cred că și-a demonstrat performanța și utilitatea în această iarnă când, în ciuda temperaturilor scăzute, orădenii au avut un confort termic crescut în case și nu s-a întâmplat ca altădată să rămână fără apă caldă sau încălzire mai multe zile", a precizat primarul.

Acesta a mai dat exemplul altor orașe, precum Constanța, care are un preț al gigacaloriei de 1.189 lei (450 de lei - tarif populație) sau Craiova 931 lei (462 de lei - tarif populație).

Tarife noi pentru apă, canalizare - epurare și canal pluvial

Din 1 februarie, Compania de Apă Oradea va percepe tarife majorate pentru serviciile de furnizare apă potabilă, canalizare-epurare și canal pluvial. Majorarea vine ca urmare a faptului că în perioada august - decembrie 2021, societatea a înregistrat o creștere semnificativă a costurilor cu energia electrică, pe fondul creșterii prețului energiei electrice la nivel național.

„Majorarea prețurilor care vor fi percepute de luna viitoare a fost aprobată în prealabil de către ANRSC, care a înțeles că această creștere vine pe fondul majorării prețului la energia electrică pe care Compania de Apă o folosește pentru transportul de apă, dar și în ceea ce privește canalizarea și epurarea. Așadar, prețul vechi la apă este de 3,55 lei fără TVA, iar după majorare va fi de 4,14 lei fără TVA, deci practic o creștere de 16%. Prețul vechi la canal și epurare este de 2,44 lei fără TVA, iar după majorare va fi de 3,42 lei fără TVA, deci o creștere de 40%. Trebuie menționat faptul că prețul canalizării nu a mai fost modificat cu ocazia ultimelor actualizări, de aici și creșterea de 40%. Tariful pentru canalul pluvial va crește de la 0,46 la 0,48 lei fără TVA."

Cu toate acestea, la nivelul țării, Compania de Apă Oradea se află, momentan pe locul 43 într-un clasament al societăților care furnizează astfel de servicii publice, cu cele mai mici tarife, iar după majorarea lor, va ocupa poziția 33-34 în același top.

 

 

Refugiati
Situatie Covid
Serviciul 112
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator