Trimite unui prieten

Primăria Oradea lansează concursul internațional de soluții pentru amenajarea spațiului pietonal dintre str. Independenței și malul Crișului Repede

Joi , 28 Mai 2020, 15:21

Exportă PDF - Primăria Oradea lansează concursul internațional de soluții pentru amenajarea spațiului pietonal dintre str. Independenței și malul Crișului Repede Tipărește pagina - Primăria Oradea lansează concursul internațional de soluții pentru amenajarea spațiului pietonal dintre str. Independenței și malul Crișului Repede Trimite unui prieten - Primăria Oradea lansează concursul internațional de soluții pentru amenajarea spațiului pietonal dintre str. Independenței și malul Crișului Repede
Primăria Oradea lansează concursul internațional de soluții pentru amenajarea spațiului pietonal dintre str. Independenței și malul Crișului Repede

Așa cum au anunțat încă de săptămâna trecută, viceprimarul Mircea Mălan și Arhitectul Șef al municipiului, dl. Radu Fortiș, azi, 28 mai, Primăria Oradea prin Instituția Arhitectului Șef lansează concursul internațional de soluții, care are ca scop selectarea celor mai bune propuneri pentru realizarea unui spațiu urban marcat de un volum simbol pe amplasamentul delimitat de strada Independenței și malul Crisului Repede, amplasament redefinit prin proiectul realizării parcării subterane, investiție acum în curs de finalizare.

Concursul de soluţii va fi deschis într-o singură etapă, cu atribuirea contractului de proiectare echipei câștigătoare.

Ce obiective urmărește concursul de soluții?

Un concurs de soluții este cadrul perfect pentru gândirea unei abordări  contemporane, unitare din punctul de vedere al amenajării urbanistic-peisagistice (dotări, materiale și mobilier urban, spații verzi, iluminat) și complexe din punct de vedere a specialităților implicate în proiect.

Obiectivele urmărite prin acest concurs de soluții sunt:

1. De a atribui amplasamentului o funcțiune catalizatoare de pol urban, în contrapondere cu Piața Unirii.

2. Identificarea și definirea identității spațiului rezultat, precum și marcarea unui volum simbol care să evidențieze legătură trecut-prezent-viitor pentru comunitatea orașului.

3. Reconsiderarea soluției volumetrice și spațiale a proiectului în curs de realizare de la nivelul circulației pietonale.

4. Redefinirea unor trasee pietonale majore de legătură între Podul Sf. Ladislau și Pasajul Vulturul Negru, respectiv Sinagoga Neologă și malul Crișului Repede.

Spațiul pietonal se doreşte a fi amenajat nu doar ca un spațiu de deplasare, el urmând să îndeplinească și funcția de zonă de întâlnire, relaxare, socializare.

Pentru a respecta caracterul orientat spre oameni, spațiul pietonal trebuie să asigure fluiditate, continuitate, zone statice, siguranță și să fie atractiv.

Documentaţia de participare şi înscrierea la concurs

Cei care doresc să acceseze documentația de participare la concurs o pot face începând cu 2 iunie, toate documentele urmând să fie găsite pe www.oradea.ro, în fereastra "CONTEXT IDENTITY SYMBOL" creată pe prima pagină a site-ului, în stânga paginii, cu mențiunea că data limită de înscriere la concurs este  6 iunie.

În fereastra "CONTEXT IDENTITY SYMBOL" cei interesați vor găsi toate detaliile privind fiecare etapă a concursului.

10  iulie 2020, ora 17:00 este data limită de primire a proiectelor, iar în 11 iulie va avea loc jurizarea online a proiectelor, urmând ca în data de 12 iulie să fie anunțate rezultatele.

Apoi, în 13 iulie se pot face contestații, urmând ca în data de 15 iulie să fie organizată o conferință și o expoziție în care vor fi prezentate atât proiectele primite cât și proiectul câștigător.

Participanții la concurs pot fi birouri individuale de arhitectură, asocieri constituite de birouri individuale de arhitectură, societăți civile de arhitectură sau alte forme legale de exercitare a profesiei de arhitect, potrivit legislației naționale a statului de proveniență sau persoane juridice (societăți comerciale de proiectare) din România sau din alte țări, fie individual sau în asociere. În cazul unei asocieri, liderul acesteia va înscrie proiectul în concurs.

Concurenții persoane juridice vor avea obligatoriu ca asociat sau angajat un arhitect cu drept de semnătură, membru al Ordinului Arhitecților din România sau al unei organizații similare din țara sa, care exercită legal profesia de arhitect potrivit legislației naționale a statului de proveniență. Individual sau prin asociere, concurenții trebuie să dețină capacitatea de încheiere a unui contract de servicii de proiectare pe teritoriul României, capacitate ce va trebui dovedită în fața Promotorului, în cazul câștigării concursului.

Organizatorii recomandă ca echipele să aibă în componenţa lor și: urbanişti, peisagiști, designeri, artiști plastici, ingineri de trafic, sociologi, istorici, ingineri sau persoane cu altfel de pregătire, considerată de către participanți ca fiind relevantă pentru propunerea elaborată, din țară sau străinătate.

Juriul concursului

Juriul concursului este format din următorii membrii:

- Mircea Mălan - viceprimar al municipiului Oradea

- Radu Fortiş - arhitect-şef, municipiul Oradea

- Marian Moiceanu - profesor doctor arhitect, rector la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu" Bucureşti

- Paola Rizzi - Profesor de tehnică de planificare urbană și regională - University of L'Aquila and DADU, University of Sassari, Italia.

- Lorenzo Cotti - Elveţia, câștigător concursuri internaționale de arhitectură

- Borislav Ignatov - Bulgaria

- Popo Danes - Indonezia, Bali

Membrii supleanți ai concursului sunt:

- Hidehiko KANEGAE - doctor în inginerie, profesor Graduate School of Policy Science, Faculty of Policy Science, Ritsumeikan University

- Rachel Armstrong- professor de arhitectură experimentală la  Newcastle University, UK

- Håkon Iversen - Director & Partner DAVID LOCK ASSOCIATES NORDIC AS

Premii acordate

Premiile vor fi acordate primilor trei clasați după cum urmează:

- Premiul I : valoarea contractului de proiectare (SF/DALI/DTAC)

- Premiul II: 21.950 ron

- Premiul III : 12.000 ron.

 

 

Fișiere - Primăria Oradea lansează concursul internațional de soluții pentru amenajarea spațiului pietonal dintre str. Independenței și malul Crișului Repede

Serviciul 112
Situatii de urgenţă
Digital Oradea
Regulament APTOR
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Harta Oradiei
PUG
Consultare PRU Nufărul 1
Harta intravilan
Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea
Inchiriere locuinta
Ghid colectare deseuri
Oradea City Report
Piste de biciclete
MobilePay
Trafic greu
TPark
T-park SMS
AmParcat
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Ambulator