Primarul Ilie Bolojan a prezentat proiectul noului PUG al municipiului Oradea
Miercuri , 27 Iulie 2016, 15:01
Primarul Ilie Bolojan a susţinut azi, 27 iulie 2016, o conferinţă de presă în care a prezentat cel mai important proiect care va fi supus aprobării în şedinţa Consiliului Local din această săptămână, respectiv proiectul privind aprobarea Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Oradea.
La conferinţa de presă a mai fost prezentă d-na Adriana Lipoveanu - arhitectul şef al Primăriei Oradea şi arhitectul Tiberiu Ciolacu, reprezentant al firmei care realizează PUG al municipiului Oradea.
Pentru că vechiul PUG al municipiului Oradea a expirat, el având o durată de 10 ani, Primăria Oradea a semnat la începutul anului 2012 contractul cu un consorţiu de firme pentru întocmirea unui PUG nou, acest document important fiind un instrument de dezvoltare a municipiului Oradea.
Etapele parcurse pentru întocmirea noului PUG
Arhitectul Tiberiu Ciolacu a prezentat etapele care au fost parcurse pentru întocmirea PUG, respectiv: analizarea situaţiei existente a municipiului Oradea, faza de planificare a strategiilor pe termen lung, direcţiile de dezvoltare a municipiului Oradea până în anul 2030, urmate de realizarea planului de acţiune, iar apoi întocmirea efectivă a PUG, pe baza căruia se vor emite autorizaţii de construcţii pe următorii 10 ani.
Astfel, pentru întocmirea PUG s-au analizat tendinţele de dezvoltare a oraşului, s-au stabilit suprafeţele de teren de care dispune oraşul pentru construirea de zone industriale, pentru amenajarea de zone verzi, dar şi pentru construcţii. Astfel, Oradea dispune de 1000 ha pentru amenajarea altor zone industriale. În ceea ce priveşte spaţiul verde, în Oradea se depăşeşte suprafaţa de 26 mp/cap de locuitor, această suprafaţă minimă fiind una recomandată de normele europene în vigoare. Cu toate acestea, un obiectiv important al Primăriei Oradea rămâne extinderea în continuare a zonelor verzi ale oraşului.
"Reţeaua de străzi şi de construcţii a oraşului şi reţeaua spaţiilor verzi trebuie să conlucreze. Totodată, este importantă realizarea unui inel central de circulaţie, care să funcţioneze ca o mică centură a oraşului şi care să permită traficului intern al municipiului să ocolească centrul istoric, permiţând astfel luarea unor măsuri de pietonalizare a centrului", a spus arhitectul Tiberiu Ciolacu.
Intravilanul nu se va mai extinde în următorii 10 ani
"Un lucru foarte important este că intravilanul oraşului nu se va mai extinde în următorii 10 ani. De la 6000 ha intravilan s-a ajuns azi la 8000 ha intravilan, cea mai mare extindere având loc din 2008. Această extindere a intravilanului a însemnat construcţii de reţele, utilităţi, în multe zone acestea nici azi nefiind puse la punct. Din cele 8000 de ha intravilan pe care le avem astăzi, 2000 de ha sunt disponibile pentru construcţii. O altă temă importantă a PUG este conectivitatea oraşului, în acest sens legătura cu autostrada fiind vitală, dar şi legătura cu comunele învecinate şi extinderea drumului expres către Episcopia, astfel încât Episcopia să nu mai fie tranzitată de traficul greu", a spus primarul Ilie Bolojan.
Primarul Ilie Bolojan a explicat că dacă ne dorim un centru istoric care să nu mai fie o zonă de tranzit auto, atunci trebuie închis inelul central, chiar dacă asta ar presupune lărgirea la patru benzi a străzii Sucevei sau lărgirea străzii Avram Iancu.
Dezvoltarea oraşului se va focusa pe zona de sud
Un alt punct important analizat de PUG este dezvoltarea zonei de sud a oraşului, respectiv zona delimitată de coridorul Peţa, zona magazinului Auchan până la zona Nufărul - str. Atelierelor. Toată acestă zonă urmează să se dezvolte prin construirea sălii de sport, dezvoltarea campusului universitar, realizarea cartierului de blocuri de pe strada Ceyrat, a căminului pentru persoane vârstnice care se află acum în construcţie, dar şi construcţia de noi blocuri ANL.
Extinderea pietonalului şi restructurarea zonelor neutilizate
"Un alt obiectiv este dezvoltarea zonelor pietonale ale oraşului, precum străzile V. Alecsandri şi Aurel Lazăr, dar şi extinderea zonei pietonale din Piaţa Unirii către Universitate. Cei care locuiesc în aceste zone vor intra automat sub aceste reglementări. Totodată, Primăria Oradea doreşte restructurarea zonelor neutilizate, precum suprafeţele ocupate de fostele uzine: Sinteza, Alumina, Metalica. Avem interesul să colaborăm cu proprietarii acestor zone, încercând să îi determinăm să facă ceva cu aceste terenuri care afectează faţa oraşului. O să le dăm facilităţi ca să se dezvolte, dar o să-i şi supraimpozităm dacă aceste suprafeţe vor rămâne tot într-o stare abandonată, " a completat primarul Ilie Bolojan.
Dacă noul PUG al municipiului Oradea va fi aprobat în şedinţa Consiliului Local de joi, 28 iulie, acesta va intra în vigoare de la 1 octombrie.
Arhitectul Şef al Primăriei Oradea, d-na Adriana Lipoveanu, a explicat că această perioadă de timp este necesară pentru că noul regulament, respectiv noul PUG aşa cum este el, trebuie transcris în întregime pe o bază de date, iar acestă procedură necesită un anumit timp.
În atașament găsiți prezentarea arhitectului Tiberiu Ciolacu.