Trimite unui prieten

Se scoate la licitație reabilitarea Podului Intelectualilor, una dintre cele mai vechi pasarele hobanate din țară

Marti , 29 Martie 2022, 13:13

Exportă PDF - Se scoate la licitație reabilitarea Podului Intelectualilor, una dintre cele mai vechi pasarele hobanate din țară Tipărește pagina - Se scoate la licitație reabilitarea Podului Intelectualilor, una dintre cele mai vechi pasarele hobanate din țară Trimite unui prieten - Se scoate la licitație reabilitarea Podului Intelectualilor, una dintre cele mai vechi pasarele hobanate din țară
Se scoate la licitație reabilitarea Podului Intelectualilor, una dintre cele mai vechi pasarele hobanate din țară

Podul Intelectualilor, una dintre cele mai vechi pasarele hobanate din țară, urmează să fie reabilitat din cauza stării de uzură în care se află pilonii, toroanele, grinda și parapetul acestuia.

Primăria Oradea scoate la licitație achiziția lucrărilor de execuție pentru obiectivul de investiții „Reabilitare pasarelă hobanată din beton armat peste râul Crișul Repede între str. Libertății și Aleea Emanuil Gojdu", cod unic de înregistrare 42230487/2022/05, data limită de depunere a ofertelor în SICAP fiind 4 mai 2022, ora 15:00.

Valoarea estimată a lucrărilor este 3.983.378 lei (fără TVA).

Informații suplimentare  se pot obține accesând site-ul www.e-licitatie.ro

Proiectantul lucrării este de S.C NV Construct S.R.L Cluj Napoca.

Podul pietonal are o istorie de peste 150 de ani, fiind situat într-una din cele mai frumoase zone centrale ale orașului, de unde trecătorul poate admira atât peisajul natural al malului Crișului Repede cât și frumoasa arhitectură mai multor clădiri de patrimoniu. În 1910, podul de lemn care asigura traversarea Crişului a fost înlocuit cu un pod metalic, numit „Podul Paralelor". În locul acestuia a fost construit în 1974 actualul pod hobanat.

Pasarela hobanată are o lungime de totală de 85,85 m și două deschideri de 63,75 m și 22,10 m. Lățimea pasarelei pietonale este de 3,75 m, fiind alcătuită din traseul pietonal propriu-zis  și două lise de parapet, Suprafața totală ocupată de pod cu amenajările conexe (rampe de acces, scări de acces) este de aprox. 700 m. 

Proiectul presupune intervenții pe mai multe categorii de lucrări. Astfel, se propune reabilitarea racordării cu terasamentele, realizate cu ajutorul zidurilor de sprijin. Scările de acces pe pod, de pe malul stâng, vor fi reabilitate la nivelul mâinii curente (prin șlefuire, polizare și vopsire a elementelor metalice cu vopsele speciale pentru oțel), iar treptele vor fi placate  cu pavaj din plăci de granit.

Parapetul pietonal va avea o mână curentă din bronz și elemente decorative din oțel de formă hexagonală. La nivelul rampelor de acces, vor fi reabilitate elementele arhitecturale de capăt. Stratul de uzură se va realiza din piatră cubică 80x80x80 mm. Totodată, se va recondiționa și proteja anticoroziv parapetul metalic. La nivelul căii de pod, stratul de uzură va fi realizat din plăci de granit fiamate de 2 cm.

În cadrul conceptului de iluminat se vor înlocui corpurile de iluminat existente cu corpuri de iluminat cu LED.

Realizarea investiției are ca obiectiv modernizarea rețelei de infrastructură pietonală, la standarde europene, astfel încât circulația pietonilor să se desfășoare în condiții maxime de siguranță și confort. Acest demers are la bază premisele unei dezvoltări durabile din punct de vedere economic, urbanistic, social. Proiectul va aduce beneficii importante comunității, precum asigurarea accesibilității la punctele de interes existente în zonă, sporirea siguranței circulației pietonale, dar și beneficii estetice amplasamentului, Parcul Libertății fiind o verigă importantă în zona de spații verzi a municipiului, rol susținut de învecinarea cu râul Crișul Repede. 

 

 

Galeria foto - Se scoate la licitație reabilitarea Podului Intelectualilor, una dintre cele mai vechi pasarele hobanate din țară

Refugiati
Situatie Covid
Serviciul 112
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Valorificarea energiei geotermale
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator