Trimite unui prieten

Valoarea proiectelor pe fonduri europene gestionate de Primăria Oradea depășește 1 miliard de euro

Vineri , 13 Ianuarie 2023, 15:38

Exportă PDF - Valoarea proiectelor pe fonduri europene gestionate de Primăria Oradea depășește 1 miliard de euro Tipărește pagina - Valoarea proiectelor pe fonduri europene gestionate de Primăria Oradea depășește 1 miliard de euro Trimite unui prieten - Valoarea proiectelor pe fonduri europene gestionate de Primăria Oradea depășește 1 miliard de euro
Valoarea proiectelor pe fonduri europene gestionate de Primăria Oradea depășește 1 miliard de euro

Astăzi, 13 ianuarie, Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) și-a prezentat bilanțul de activitate pe anul 2022. La conferința de presă au participat Florin Birta, primarul municipiului Oradea, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Livia Banu, directorul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea (BRECO),  Marius Moș, directorul executiv DMPFI și cei doi directori adjuncți, Mihaela Neag și Ovidiu Guler.

În 2022, Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională a avut un număr record de proiecte depuse cu finanțare europeană. Este vorba despre 51 de proiecte, în valoare de peste 360 de milioane de euro.  Dintre acestea 18 au fost semnate, restul fiind în evaluare.

„Anul 2022 a fost unul cu foarte multe provocări. Pe lângă proiectele pe care le avem în finanțare a mai apărut o axă nouă, PNRR-ul, care a necesitat un mod suplimentar de a lucra pentru a depune și acolo o serie de proiecte și a atrage bani. DMPFI are un portofoliu de proiecte, atât cele implementate cât și cele în pregătire, de peste 1,1 miliard de euro. Este o sumă enormă pentru municipiul Oradea, dar este o sumă care se vede în proiectele implementate, care schimbă fața orașului nostru și care crește modalitatea de dezvoltare a municipiului Oradea, viața orădenilor  este schimbată în bine.

Le mulțumesc colegilor de la DMPFI pentru toată activitatea pe care o derulează, pentru toată implicarea pe care o au și le urez mult succes în 2023 - un an în care se încheie un exercițiu financiar pe fonduri europene, un an în care toate marile proiecte aflate în implementare vor trebui încheiate până la finalul anului", a punctat primarul Florin Birta.

47 de proiecte depuse prin PNRR, 11 contracte de finanțare semnate 

Din cele 51 de proiecte, 47 au fost depuse prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) - 18 contracte de finanțare fiind semnate, 3 proiecte prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și un proiect prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

În ce privește proiectele depuse prin PNRR, este vorba despre Spitalul de boli infecțioase de pe str. Vlădeasa, două proiecte pentru achiziția a 25 tramvaie, două proiecte de semaforizare inteligentă în Oradea, Cetatea Oradea etapa 4 (Bastionul Crăișorul), insule ecologice, 27 unități de învățământ - creștere eficiență energetică, renovarea bazinul acoperit, eficiență energetică la Maternitatea din Oradea, eficiență energetică la Primăria Oradea, 8 proiecte pentru reabilitarea termică a 59 blocuri de locuințe, centrală electrică fotovoltaică și parcare Sala Polivalentă, str. Traian Blajovici.

Trei proiecte au fost depuse prin POIM: este vorba despre centrul intermodal și două proiecte privind panouri fotovoltaice, iar un proiect prin AFM, iluminat public.

„Oradea este un exemplu și de proiecte inovative pentru toate autoritățile locale din România. Administrația a reușit să implementeze coridorul de mobilitate urbană Nufărul - Cantemir, care este referință la nivel național și care încurajează atât circulația pietonilor, dar, foarte important decongestionează traficul rutier și aduce mai multe beneficii prin felul în care este gândit. La sfârșitul perioadei de implementare cred că va fi unul de referință, chiar la nivel european. Știți să vă organizați capacitatea administrativă și mecanismele organizatorice, dar și să asigurați o dezvoltare sustenabilă pe termen lung, în acord cu nevoile pe care orașul le are. Proiectele de aici sunt gândite cu efect sinergic, ele, în cele din urmă, duc la modernizarea condițiilor de viață, a standardelor de locuire a oamenilor", a punctat ministrul Marcel Boloș.

Oradea, orașul campion al cooperării transfrontaliere

Prezentă la conferință, Livia Banu, directorul BRECO, a vorbit despre importanța cooperării pe care municipiul Oradea o are în cadrul proiectelor transfrontaliere România - Ungaria.

„În cooperarea dintre România și Ungaria, municipiul Oradea este campion. Asta înseamnă, pe lângă dezvoltare, că orașul este și un campion în privința principiilor după care s-a fondat și funcționează Uniunea Europeană. Orașul Oradea este un campion al cooperării, ceea ce înseamnă că este un actor important în realizarea coeziunii europene, un campion și în ceea ce privește principiul domniei legii, a statului de drept. Nu s-a întâmplat să avem o solicitare de indulgență sau înțelegeri pe motive de incompetență sau intoleranță de la Primăria Municipiului Oradea", a declarat Livia Banu.

Directorul Marius Moș a prezentat, în detaliu, raportul pe 2022, și a punctat care au fost provocările anului trecut, dar și care sunt provocările acestui an.

„Dincolo de cifre, 2022 a însemnat condiții mai bune pentru medici și pacienți prin lucrările de reabilitare energetică a celor două spitale mari din oraș, cât și dotarea cu echipamente care sunt de folos oamenilor, servicii de asigurare a energiei termice din oraș, al căror nivel de calitate a crescut datorită lucrărilor de reabilitare a rețelelor termice și a punctelor termice, pași serioși în direcția mobilității urbane, în special a celei pietonale cât și mobilitate electrică. Condiții mai bune în blocurile de locuințe și în școli, prin proiecte de reabilitare energetică derulate de noi. Până la urmă, proiectele trebuie să aducă condiții mai bune pentru locuitorii acestui oraș.

Provocarea anului 2023 este cea privind închiderea proiectelor în implementare, proiecte cu o valoare mare, dar marea majoritatea au, deja, un grad de realizare destul de mare, de peste 80%", a precizat directorul DMFPI.

 

 

Fișiere - Valoarea proiectelor pe fonduri europene gestionate de Primăria Oradea depășește 1 miliard de euro

Serviciul 112
Digital Oradea
Refugiati
Plantati in amintire
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Harta Oradiei
PUG
Harta intravilan
Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator