Trimite unui prieten

Ziua Imnului Național a fost celebrată pe platoul din fața Primăriei Oradea

Vineri , 29 Iulie 2022, 12:15

Exportă PDF - Ziua Imnului Național a fost celebrată pe platoul din fața Primăriei Oradea Tipărește pagina - Ziua Imnului Național a fost celebrată pe platoul din fața Primăriei Oradea Trimite unui prieten - Ziua Imnului Național a fost celebrată pe platoul din fața Primăriei Oradea
Ziua Imnului Național a fost celebrată pe platoul din fața Primăriei Oradea

Primarul Florin Birta a participat azi, 29 iulie, la ceremonia militară organizată pe platoul din fața Primăriei Oradea cu ocazia Zilei Imnului Național al României.

Programul evenimentului a fost pregătit de Instituția Prefectului Județului Bihor, cu sprijinul Garnizoanei Oradea, al Primăriei Oradea şi al Consiliului Judeţean Bihor.

Conform prevederilor Legii nr. 99/1998, în fiecare an, la data de 29 iulie se sărbătorește Ziua Imnului Național al României, „Deșteaptă-te, române!".

Manifestarea a început cu prezentarea onorului și salutului drapelului de luptă, urmate de intonarea Imnului Național al României. A urmat apoi binecuvântarea și rugăciunea pentru poporul român, rostite de un preot militar.

Alocuțiunile privind semnificația Zilei Imnului Național au fost rostite de prefectul Județului Bihor, Dumitru Țiplea, urmat de istoricul Sorin Șipoș de la Universitatea Oradea.

„Astăzi celebrăm singurul simbol imaterial dintre cele patru ale statului roman, Imnul Național. celelalte trei fiind sigiliul, drapelul și stema. Această zi cinstește demnitatea și integritatea națională a românilor, transpuse în Imnul Național al României. Începând cu 1848, Deșteaptă-te, Române a fost un cântec foarte drag românilor, însuflețindu-i și dându-le curaj în momente cruciale, în timpul Războiului de Independență, în timpul primului și celui de-al doilea război mondial și mai ales în zilele imediat următoare datei de 23 august 1944, când România s-a desprins din Axă alăturându-se aliaților, imnul fiind cântat atunci în mod spontan și emis la toate stațiile radio", a spus prefectul Dumitru Țiplea.

Originea imnului actual se găsește în poemul „Un răsunet", scris de Andrei Mureșanu, publicat pentru prima dată în suplimentul Foaie pentru minte, inimă și literatură în 1848, în timpul Revoluției Pașoptiste.

Manifestarea s-a încheiat  cu defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.

În atașament găsiți o galerie foto.

 

 

Galeria foto - Ziua Imnului Național a fost celebrată pe platoul din fața Primăriei Oradea

Refugiati
Situatie Covid
Serviciul 112
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator